Rijksuniversiteit Groningen

Fascinating Vesicles?

Datum: 09 maart 2009

Promotie: H.J. Risselada, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Fascinating Vesicles?

Promotor(s): prof.dr. S.J. Marrink, prof.dr. A.E. Mark

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Lipiden zijn moleculen waarvan een uiteinde goed in water oplosbaar is en een andere uiteinde goed in vet oplost. Ze kunnen op verscheidene manieren lagen en structuren vormen. Een van de mogelijkheden is dat ze aggregeren tot bolletjes met een dubbellaag membraan, een zogenaamd vesikel. Dergelijke lipide vesikels, of liposomen, spelen een belangrijke biologische rol in processen zoals endo- en exo-cytosis, intracellulair transport, maar fungeren bijvoorbeeld ook als chemische reactoren op een nanoschaal. Een erg belangrijke medische toepassing van lipide-vesikels is de levering van medicijnen in het lichaam. Ook fungeren lipide-vesikels vaak als modelsystemen in experimenten voor het bestuderen van cel-processen.

De grootte van vesikulaire systemen varieert van nanometers tot micrometers (complete cellen). Tot voor kort was het niet mogelijk de eigenschappen van lipide-vesikels 'in silico' (dat wil zeggen: door middel van computersimulaties) te bestuderen. Mede door het ontwikkelen van efficiëntere rekenmodellen en de toename in de snelheid van computerprocessoren, zijn simulaties van de moleculaire dynamica van dergelijke lipide-vesikels momenteel mogelijk tot een lengteschaal van 100 nanometer over een microseconde tijdschaal. De in dit proefschrift gepresenteerde studies zijn pionier studies naar de huidige mogelijkheden op het gebied van lipide-vesikel simulaties. Er wordt met name aandacht besteed aan de invloed van membraan kromming op fase-overgangen en fase-scheiding.

Een interessant gegeven is dat we er in dit proefschrift voor het eerst in geslaagd zijn om zogenaamde 'raft' formatie in lipide membranen te simuleren. Rafts zijn domeinen in de vloeibaar geordende toestand bestaande uit een mengsel van cholesterol en fosfolipen. De huidige opvatting is dat dergelijke rafts in combinatie met specifieke proteinen een belangrijke rol spelen in de overdracht van signalen in de cel. Al met al laat dit proefschrift zien dat lipide-vesikels over interessante specifieke eigenschappen beschikken en meer zijn dan 'slechts' gekromde membranen.

Jelger Risselada (Leeuwarden, 1978) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Biofysische chemie, Moleculaire Dynamica en gefinancierd door NWO.