ABVAKABO FNV

Tweede akkoord van Wassenaar

De laatste dagen is er veel te doen over een mogelijk sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en het Kabinet. Er wordt al gesproken over een tweede akkoord van Wassenaar. Dat akkoord dateert uit 1982. Toen is de basis gelegd voor loonmatiging in ruil voor arbeidsduurverkorting. Ook nu, gaat het net als toen, in economisch opzicht niet goed. Als gevolg van vraaguitval is er in een aantal sectoren al sprake van een groot verlies aan werkgelegenheid. Andere sectoren merken er minder of nog niets van.

In de publieke sector zijn de gevolgen nog niet zichtbaar. Als er echter door het kabinet besloten wordt tot (forse) bezuinigingen, heeft dat direct gevolg voor de uitgaven van het Rijk. Gemeenten en provincies zullen ook geconfronteerd worden met minder geld en bezuinigingen zullen dan ook in de publieke sector op ons afkomen.

Daarom is het goed om na te denken over de vraag welke rol je hierin wil spelen. Tot nu toe is er voor ons geen reden om ons vastgestelde arbeidsvoorwaardenbeleid voor 2009 los te laten. De FNV heeft er voor gekozen om als we in een sector op een breed terrein concrete werkgelegenheisdsafspraken kunnen maken, de loonontwikkeling lager uit kan vallen, maar niet lager dan het inflatieniveau. Deze afspraak geldt ook voor 2010, zij het dat de loooneis voor 2010, gewoon in het najaar zal worden vastgesteld.

Wel vinden wij uitdrukkelijk dat behoud van koopkracht voor lagere en modale inkomens in 2009 en 2010 absoluut noodzakelijk is.

Blijft de vraag of er een akkoord gaat komen met werkgevers en Kabinet. Ik kan niet in een glazen bol kijken en kan daar dus niets met zekerheid over zeggen. Wat ik wel kan zeggen is het volgende. Wat ons betreft kan er geen sprake zijn van bezuinigingen op cq door:

WW (recht of hoogte en duur van de uitkering)
Verhoging leeftijd AOW
AWBZ
Afschaffing koppeling uitkeringen

Bezuinigingen op de publieke sector die de toegankelijkheid, kwaliteit én de werkgelegenheid treffen moeten voorkomen worden. Korte termijn budgettaire opbrengsten mogen wat mij betreft niet boven lange termijn maatschappelijke effecten worden geplaatst.

Ik ben erg benieuwd of het voorjaarsoverleg tot een concreet resultaat zal leiden. Een ding staat voor ons vast als een paal boven water: het resultaat moet door middel van een raadgevend referendum aan alle leden worden voorgelegd. Want als er een akkoord komt, moeten leden het ook echt ervaren als hun akkoord.