Groen!

Een toekomst voor Doel: kunstenaarsdorp Ruigoord als inspiratie

Datum
08/03/2009

Categorie
In Cultuur, Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid, Ruimtelijke ordening en stedelijkheid

Groen! trok, samen met enkele Doelenaars die onder meer betrokken zijn bij KunstDoel, de landsgrens over op zoek naar een positieve toekomst voor Doel en vond in Ruigoord in de haven van Amsterdam een antwoord: geef Doel kansen als kunstenaarsdorp. In plaats van een definitief afbraakplan voor Doel, stelt Groen! vandaag dus een heropbouwplan voor.

Groen! (Agalev) heeft zich altijd ingezet voor het behoud van Doel. Een voorwaarde voor deelname aan de paars-groene regering in 1999 was dan ook het terugdraaien van de beslissing van 1998 dat Doel zou verdwijnen voor het Deurganckdok. In 2000 heeft de Vlaamse regering het principe vastgelegd dat de mensen in Doel kunnen blijven wonen zolang er geen bouwvergunning is afgeleverd voor een nieuw getijdendok. "Ook al voert de huidige Vlaamse regering vandaag al in Doel een afbraakpolitiek, die bouwvergunning is er vandaag nog steeds niet en zal er ook niet komen, want het tweede containerdok in de Waaslandhaven is economische onzin. Dus is het de plicht van de Vlaamse overheid om een toekomstplan voor Doel uit te werken. Groen! geeft alvast een concreet en haalbaar voorstel: geef Doel kansen als kunstenaarsdorp," stelt Filip Watteeuw, Gents gemeenteraadslid en lijsttrekker voor Oost-Vlaanderen.

Het dorp Doel heeft tal van troeven die de heropleving vorm kunnen geven. De ligging aan de rand van de haven maakt Doel geschikt om een aantal havengerelateerde diensten te vestigen. Maar Doel is ook de poort naar de open ruimte. De nieuw ontwikkelde natuur, met een naar Vlaamse normen grote aaneengesloten oppervlakte, is een aantrekkingspool voor zachte recreatie, op fietsafstand van het verdronken land van Saeftinghe. De directe band met de Schelde is er nog steeds, het recreatieve haventje kan heropgebouwd worden, in de weekends tijdens de zomermaanden trekt de veerdienst tussen Doel en Lillo massa's volk en in de nabijheid ligt het toeristisch opgewaardeerde Fort Liefkenshoek. Deze toeristisch-recreatieve mogelijkheden bieden kansen om in Doel opnieuw, en met succes, horecazaken te vestigen.

Een andere evolutie van de voorbije jaren is de ontwikkeling van Doel als verzamelplaats van kunstenaars. Zij zorgen voor een toegevoegde waarde en extra dynamiek in het bedreigde dorp. Doel kan uitgroeien tot een kunstevenementendorp: ateliers, expositieruimten, festiviteiten, ... Een thuishaven voor allerlei kunstdisciplines, een smeltkroes van creativiteit, in een uniek kader, dicht bij de grootstad. Met Ruigoord in Amsterdam als inspiratiebron (waar de overheid heeft geïnvesteerd in ateliers en expositieruimten) kan Doel voor Antwerpen een culturele vrijhaven worden.

Doel beter bereikbaar maken - met de auto, de fiets, het openbaar vervoer en de veerdienst - is een belangrijke stap voor de herwaardering van het dorp. Het Hooghuis, de molen, de kerk ... voor Groen! worden het geen beschermde monumenten die steen voor steen worden afgebroken om in Bokrijk weer opgebouwd te worden. Het worden de ankerpunten voor een hernieuwde dynamiek van Doel.

De analyse van Groen! dat er geen economische argumenten zijn die de aanleg van het Saefinghedok verantwoorden, wordt door steeds meer actoren en vanuit verschillende hoeken onderschreven.

In Amsterdam is de visie van haven en overheid geëvolueerd. Waar Ruigoord vroeger een ongewenste hindernis voor de haven was, is het nu een door haven en overheid erkend en ondersteund kunstenaarsdorp. De Vlaamse regering blijft daarentegen vasthouden aan een afbraakpolitiek voor Doel. Ook op dat vlak kan Ruigoord een positieve inspiratiebron zijn voor de toekomst van Doel. Het is geen schande om nieuwe inzichten te verwerven, ook niet voor een Vlaamse regering.

Filip Watteeuw: "Als het van Groen! afhangt, is het nog niet te laat om Doel nog positieve toekomstperspectieven te bieden. De volgende Vlaamse regering zal definitieve beslissingen moeten nemen over de verdere ontwikkelingen van de haven van Antwerpen. De samenstelling van de Vlaamse regering zal dus bepalend zijn voor de overlevingskansen van Doel."

Klik hier voor het volledige dossier met meer info over Ruigoord en fotomateriaal.

Contact: Filip Watteeuw -