Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: VN vertegenwoordiger tegen kindergeweld nodig

09 mrt 2009 | Nederland wil dat de Verenigde Naties snel een Speciale Vertegenwoordiger voor geweld tegen kinderen benoemen. Dit zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag in Den Haag bij de opening van de Girl Child Conference, een internationale conferentie over geweld tegen meisjes.

`Geweld tegen meisjes komt in elke samenleving voor. Meisjes zijn vaker slachtoffer dan jongens, omdat ze vaak als ongelijkwaardig worden beschouwd. Soms gebeurt het openlijk en geĂŻnstitutionaliseerd. Maar veel vormen van geweld vinden heimelijk plaats, in een omgeving waar kinderen veilig horen te zijn: thuis of op school', aldus Verhagen. Deze conferentie past in een reeks activiteiten van Nederland om de rechten van vrouwen en kinderen hoger op de politieke agenda te zetten. Verhagen is dan ook blij dat diverse leden van het kabinet actief bijdragen en deelnemen aan de conferentie: vice-MP Rouvoet, ministers Koenders en Hirsch Ballin en staatssecretaris Bussemaker.

Nederland droeg bij aan de VN-studie over geweld tegen kinderen van mensenrechtendeskundige Paulo Sergio Pinheiro, waarop de conferentie in Den Haag voortbouwt. In 2007 besloot de VN zijn aanbeveling op te volgen en een Speciale Vertegenwoordiger in te stellen voor geweld tegen kinderen. Deze vertegenwoordiger moet de bestrijding van geweld tegen kinderen bevorderen en internationale samenwerking stimuleren. Verhagen: `Secretaris-generaal Ban Ki-Moon heeft tot nu niemand benoemd. Ik vraag hem niet langer te wachten. Miljoenen kinderen zijn slachtoffer van geweld. Verbetering van hun lot mag geen uitstel lijden.'

Nederland nam eerder bij de VN het initiatief voor een resolutie die zich richt op alle vormen van geweld tegen vrouwen. Ook betaalde Nederland mee aan een VN-onderzoek naar geweld tegen vrouwen. Daaruit bleek dat er te weinig bruikbare gegevens zijn om goed internationaal beleid te formuleren dat geweld in al zijn vormen aanpakt. Vandaar dat Nederland zich inzet voor de ontwikkeling van een databank bij de VN met gegevens over geweld tegen vrouwen en best practices van de bestrijding ervan. Deze databank is 5 maart in New York gelanceerd.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl