Jeugd&Gezin: Jongeren pessimistisch over snel herstel economische crisis

PERSBERICHT

Jongeren pessimistisch over snel herstel economische crisis

Maandag 9 maart 2009, nummer 13

Nederlandse jongeren gaan ervan uit dat de economische crisis nog enige tijd aanhoudt. Slechts 8% van de jongeren verwacht dat de economie dit jaar al aantrekt. Ook vreest de meerderheid dat door de malaise minder banen voor jongeren beschikbaar zullen komen. Opmerkelijk is wel dat jongeren nog niet of nauwelijks bereid blijken te zijn om vanwege de crisis hun eisen of wensen voor een nieuwe baan aan te passen. Ook hebben ze vooralsnog hun uitgavenpatroon niet aangepast aan de economische situatie.

Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) onder jongeren van 15 tot en met 22 jaar.

De opvallendste uitkomsten van het onderzoek, uitgevoerd door marktonderzoekbureau Ruigrok | NetPanel, zijn:


* De helft van de jongeren vindt de economische crisis (zeer) ernstig. Een vijfde staat op het standpunt dat het (helemaal) niet ernstig is.


* De meeste jongeren gaan ervan uit dat de crisis nog een tijd aanhoudt. Slechts 8% denkt dat het dit jaar al beter wordt. Herstel komt volgens verreweg de meeste jongeren pas in 2010 of 2011.


* Ruim 70% van de jongeren meent dat het voor jongeren die net hun opleiding hebben afgerond nu moeilijker is om een baan te vinden.


* Hoewel de economische situatie dus door velen als (zeer) ernstig beschouwd wordt, zegt ruim zestig procent van de jongeren persoonlijk nog niets van de crisis te merken.


* 62% van de jongeren vreest dat er door de crisis minder banen voor jongeren beschikbaar zijn of komen. Daarentegen denken weinig jongeren zélf hun baan te verliezen.


* Wel ziet inmiddels ruim een kwart van de jongeren dat leeftijdsgenoten in hun omgeving - en toegeschreven aan de economische sittuatie - hun baan kwijtraken. Of dat het hen niet lukt om een baan te vinden.


* Slechts 21% van de jongeren is bereid een stapje terug te doen in hun eisen of wensen voor een nieuwe baan. Meisjes neigen daartoe iets meer dan jongens.


* Bijna 70% van de jongeren zegt dat ze niet meer of minder zijn gaan uitgeven als gevolg van de huidige economische omstandigheden. Een kwart geeft wel (veel) minder geld uit. 0% van de jongeren is sinds de economische crisis uitbrak veel meer geld gaan uitgeven.


* Slechts een kwart van de jongeren overweegt om vanwege de economische malaise hun studietijd te verlengen.


* Van de werkende jongeren bereidt een derde zich voor op eventueel dreigend ontslag (sparen, plannen om door te leren, extra best doen op school).


* Als het gaat om de vraag wie de jeugdwerkloosheid het best kan bestrijden, stellen verreweg de meeste jongeren dat dit een gezamenlijke taak is van alle betrokken partijen (bedrijfsleven, overheid, sociale partners, financiële wereld, jongeren zelf, internationale overheden).

Minister Rouvoet heeft zich door verschillende partijen laten informeren over de oplopende jeugdwerkloosheid en de bestrijding daarvan. Hij vindt het buitengewoon belangrijk rechtstreeks van jongeren te horen waar zij zelf tegenaan lopen, wat ze onder hun leeftijdgenoten zien gebeuren en welke oplossingen zij zien. Zo heeft hij overleg gevoerd met onder andere de CNV- en FNV-jongeren. Rouvoet wil bij het voorkomen en bestrijden van jeugdwerkloosheid samen optrekken met zijn collega's van OCW en SZW.

Over het onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Ruigrok | NetPanel. De doelpopulatie is Nederlandse jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 22 jaar. Er zijn 578 waarnemingen verzameld tussen 27 februari en 4 maart 2009. De steekproef is representatief op basis van geslacht en leeftijd. Representativiteit is verkregen door middel van stratificatie van de steekproef (vooraf) en een kleine weging achteraf. Als referentiebestand voor het onderzoek in Nederland is gebruik gemaakt van de Gouden Standaard, ontwikkeld door de MOA en het CBS.

Noot voor redacties (