Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Opening conferentie geweld tegen meisjes

09-03-2009 | Kurhaus, Scheveningen | Toespraak: Verhagen - Minister van Buitenlandse Zaken

Hartelijk dank Chazia Mourali,

Goedemorgen dames en heren,

Van harte welkom in het Kurhaus in Den Haag, bij deze conferentie over Geweld tegen Meisjes. U bent uit alle delen van de wereld hier naartoe gereisd en daarvoor ben ik u bijzonder erkentelijk. Ik sluit me graag aan bij wat onze dagvoorzitter Chazia Mourali zojuist zei: hier in het Kurhaus is vandaag en morgen een schat aan kennis en ervaring verzameld, en daar moeten we optimaal gebruik van maken! Mijn verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.

Achter mij hangt het portret van de tienjarige Nujood Mohammed Ali uit Jemen. Zij werd op negenjarige leeftijd uitgehuwelijkt aan een twintig jaar oudere man. Ze trouwde, werd mishandeld en verkracht. Haar leven had zich kunnen voortslepen in eindeloze ellende, zoals dat van zovele kindbruiden in Jemen. Maar Nujood nam het heft in eigen hand, ging naar de rechtbank en vroeg een echtscheiding aan, die ze kreeg. Nujood gaat nu weer naar school, ze kijkt tekenfilmpjes van Tom en Jerry en speelt met haar poppen. Ze wil later advocaat worden.1 (#ftn1) Het parlement van Jemen nam inmiddels een wet aan, die de minimum huwelijksleeftijd op 17 jaar stelt. Als deze wetgeving nu ook nog geratificeerd wordt door de president, is een goede afloop voor Jemenitische meisjes in ieder geval een hele stap dichterbij gekomen. Een voorbeeld dat navolging verdient!

Nujood's vroege huwelijk weerspiegelt één vorm van geweld tegen meisjes. Dit geweld kan ontzettend veel verschillende gezichten aannemen. Soms gebeurt het openlijk en is het geïnstitutionaliseerd. Denk aan meisjes in Afghanistan en Pakistan, die door de Taliban van school worden weggehouden. Denk aan de meisjes die tijdens conflicten vogelvrij zijn, omdat verkrachting geldt als wapen in de strijd. Denk aan meisjes die in schrijnende omstandigheden worden ingezet in het arbeidsproces: in fabrieken en naaiateliers, als huishoudelijke hulp of seksslavin. Veel van hen zijn verhandeld. Denk aan meisjes die worden besneden, verminkt voor het leven, omdat dat nu eenmaal zo hoort, binnen de gebruiken van hun stam. Eerwraak is nog zo'n voorbeeld: het meisje moet een zogenaamde schande bekopen, dikwijls met haar leven, om de eer van de familie te redden. Met religie heeft dit niets te maken: het zijn traditionele gebruiken, die de ondergeschikte rol van meisjes in de maatschappij belichamen. Veel vormen van geweld tegen meisjes vinden juist ook heimelijk plaats, in het holst van de nacht. Denk aan babymeisjes die worden teruggevonden op een vuilnisbelt omdat hun leven een financiële strop betekent voor hun straatarme ouders. Denk aan de slachtoffers van incest. Vorig jaar kwam er nog een gruwelijk geval aan het licht in Oostenrijk, waar een vader zeven kinderen verwekte bij zijn dochter en haar 24 jaar lang in de kelder van zijn huis hield opgesloten. Seksueel misbruik van kinderen door hun ouders, verzorgers, familieleden, onderwijzers of hulpverleners komt elke dag voor ­ ook in Nederland. Juist in een omgeving waar kinderen geacht worden veilig te zijn: thuis, of op school. In Nederland spelen ook verwaarlozing en misbruik op Internet. Dat zijn ernstige problemen, waar de Nederlandse regering oog voor moet hebben!

Meisjes zijn nog vaker slachtoffer dan jongens, omdat ze vaak toch nog als ongelijkwaardig worden beschouwd: in sommige culturen ligt dat er duimendik bovenop, maar ook in landen waar gelijkwaardigheid wel bij wet is vastgelegd, zijn vrouwen en meisjes nog steeds kwetsbaarder voor discriminatie en schending van hun mensenrechten. Om die reden verdienen ze onze speciale aandacht.

Eén ding is zeker: geweld tegen meisjes is universeel: het komt in elke samenleving voor, het raakt ons allemaal. Het verschijnsel gaat dwars door de scheidslijnen van cultuur, afkomst, onderwijs, inkomen en etnische oorsprong heen. En het maakt ontelbaar veel slachtoffers. We weten niet eens precies hoeveel, want vaak is het geweld zo verweven in de dagelijkse gang van zaken, dat het niemand opvalt. Talloze slachtoffers hebben dan ook geen enkel gezicht. En dat stemt mij buitengewoon treurig.

De Nederlandse regering wil geweld tegen meisjes actief bestrijden. Daarom ben ik ook zo blij dat een groot aantal van mijn collega's uit het kabinet deze conferentie ook zal bijwonen. Het geeft aan dat dit onderwerp in Nederland kabinetsbreed hoge prioriteit geniet. Als gastheer van deze conferentie wil ik hen van harte bedanken. Een woord van dank ook aan UNICEF en het Innocenti Research Centre, dat ons zo goed geholpen heeft in de voorbereiding van deze conferentie. Mevrouw Marta Santos Pais, hartelijk dank voor uw inspanningen! Ook professor Jaap Doek en professor Paulo Sergio Pinheiro verdienen speciale vermelding.

Het Kinderrechtenverdrag laat er geen enkel misverstand over bestaan dat geweld een schending is van de rechten van het kind. Het is dan ook in alle omstandigheden onaanvaardbaar: rechten gelden immers voor iedereen, overal en altijd. Niemand kan een beroep doen op zijn cultuur, traditie of godsdienst om een schending van mensenrechten goed te praten: die rechten gaan altijd voor! En het belang van het kind staat altijd voorop! Toen ik aantrad als minister van Buitenlandse Zaken, heb ik gezegd dat ik de bevordering van mensenrechten een centrale plaats wilde geven in het Nederlands buitenlands beleid. De rechten van kinderen nemen daarbij een bijzondere plaats in, juist vanwege hun kwetsbare positie.

De organisatie van deze conferentie past in een reeks activiteiten die Nederland heeft ondernomen om de rechten van vrouwen en kinderen in de wereld te waarborgen en hoger op de politieke agenda te zetten. Binnen de Verenigde Naties is Nederland de initiator van een resolutie die zich richt op alle vormen van geweld tegen vrouwen. Deze resolutie is zeker niet alleen een pro forma veroordeling van geweld, maar bevat juist veel concrete aanbevelingen die brede navolging genieten. Lokale organisaties gebruiken deze resolutie om hun regeringen aan te spreken op hun acties: wat doen zij eraan om geweld tegen vrouwen tegen te gaan en ervoor te zorgen dat de daders niet vrijuit gaan? Om te kijken hoe we het best van woorden naar daden kunnen komen, financierde Nederland samen met andere landen een onderzoek naar geweld tegen vrouwen die door het VN-secretariaat werd uitgevoerd. Eén van de conclusies van dat onderzoek was dat er te weinig bruikbare gegevens waren: we weten simpelweg te weinig en daardoor is het lastig om goed internationaal beleid te formuleren dat geweld in al zijn vormen aanpakt. Nederland heeft daarop besloten 700.000 euro bij te dragen aan de ontwikkeling van een databank binnen de Verenigde Naties met gegevens over geweld tegen vrouwen en best practices van de bestrijding daarvan wereldwijd. Deze databank wordt door het VN-secretariaat beheerd en is enkele dagen geleden, op 5 maart, in New York gelanceerd door de Plaatsvervangend Secretaris-generaal van de VN, mevrouw Migiro, samen met de Nederlandse Vertegenwoordiging daar. Ik heb de Raad van Europa gevraagd de databank te voeden met gegevens en goede praktijkvoorbeelden en hoop dat andere landen/regio's hetzelfde zullen doen. Beschikbaarheid van relevante informatie is een belangrijke voorwaarde voor het voeren van effectief beleid -- daarom vervult deze databank een onmisbare functie.

Nederland heeft ook bijgedragen aan de studie over geweld tegen kinderen van professor Pinheiro. Hij zal u later vanochtend toespreken. Deze studie heeft nogal wat in beweging gezet. Zo hebben de bevindingen en aanbevelingen een belangrijke impuls gegeven aan de ontwikkeling van de richtlijnen van de Europese Unie op het gebied van geweld tegen kinderen. Ook vandaag gaat u weer met deze aanbevelingen aan de slag: de titel van deze conferentie is niet voor niets: Making Recommendations Work!

Eén van de aanbevelingen werd in ieder geval op papier al opgevolgd: in 2007 hebben de lidstaten van de Verenigde Naties besloten een Speciale Vertegenwoordiger in te stellen voor geweld tegen kinderen. Deze vertegenwoordiger krijgt een uitermate belangrijke opdracht mee: hij of zij zal de bestrijding van geweld tegen kinderen moeten bevorderen, internationale samenwerking op dit gebied moeten stimuleren en er voor moeten zorgen dat de aanbevelingen uit de studie geen dode letter blijven. Deze Speciale Vertegenwoordiger zal het gedrag van landen onder de loep kunnen nemen en zo schending van kinderrechten wereldwijd aan de orde kunnen stellen. Secretaris-generaal Ban Ki-Moon heeft tot op heden echter nog niemand benoemd. Ik zou hem willen vragen hier niet langer mee te wachten ­ miljoeneen kinderen zijn slachtoffer van geweld - verbetering van hun lot mag geen uitstel lijden. Ik heb in ieder geval besloten uit het Mensenrechtenfonds 800.000 euro bij te dragen aan het functioneren van de Speciale Vertegenwoordiger die er gaat komen ­ ik vind zijn werk te belangrijk om het op de lange baan te schuivven: het papieren mandaat moet nu echte handen en voeten krijgen. Ik roep andere landen van harte op ook een bijdrage te leveren en ik hoop dat de Secretaris-generaal nu snel een goede kandidaat zal benoemen.

En overigens wordt er gewerkt aan een kindvriendelijke Nederlandse versie van de studie over geweld tegen kinderen ­ zo'n speciale uitvoeering voor kinderen is er al in het Engels2 (#ftn2) maar later dit jaar komt er dus ook één in het Nederlands. Dat is belangrijk, want kinderen moeten weten welk gedrag wel en niet in de haak is, en dat zij zich niet alles hoeven laten welgevallen, ook niet in de huiselijke sfeer. Als kinderen zich niet bewust zijn dat er grenzen zijn die niet mogen worden overschreden, zal het hen des te meer moeite kosten op te komen voor hun rechten. Ik wil me er graag voor inzetten dat kinderen op dit gebied beter worden geïnformeerd.

Dames en heren,

'Geen enkel geweld tegen kinderen is gerechtvaardigd; iedere vorm van geweld tegen kinderen kan worden voorkomen'.3 (#ftn3) We zullen het snel eens zijn over deze woorden van voormalig Secretaris-generaal van de VN Kofi Annan. Vanzelfsprekend is geweld onaanvaardbaar. Maar hoe voorkomen we dat het gebeurt, dag in dag uit, in alle hoeken van de wereld? Daarvoor zitten we vandaag en morgen bij elkaar. Niet om nog eens te zeggen hoe erg het is, maar om samen te bedenken hoe een wereld zonder geweld voor kinderen realiteit kan worden. Als het om dit soort onderwerpen gaat, kun je nooit te hoog inzetten. Zo zit ik zelf ook niet in elkaar. Neem bijvoorbeeld kinderarbeid. Ik aarzel niet hoog in te zetten om te bereiken dat we deze schandvlek van de 21e eeuw achter ons laten. Alle opties liggen wat mij betreft op tafel, ook de mogelijkheid van een handelsverbod. Ook al wordt me dat niet door iedereen in dank afgenomen. Maar mijn instelling is dat je, juist door uiterste middelen te benoemen, een proces in gang kunt zetten, veranderingen kunt bespoedigen. Dat zou ik u ook willen vragen: uiterste middelen niet te schuwen en creatieve oplossingen aan te dragen.

We kunnen allemaal van elkaar leren: het goede van zo'n conferentie is dat het geen eenrichtingsverkeer is, lessen die het Zuiden van het Noorden zou moeten leren, of het Oosten van het Westen. Helemaal niet. Als het over geweld tegen meisjes gaat, moeten we ons allemaal gelijkelijk schamen, want het gaat ons allemaal gelijkelijk aan. Deze conferentie moet meehelpen om taboes te doorbreken en veranderingen in gang te zetten. Ik wens u daar heel veel succes bij, de komende dagen. Ik zou met u willen afspreken dat we voor 20 november aanstaande, de twintigste verjaardag van het Kinderrechtenverdrag, aan elkaar duidelijk maken wat er is gebeurd met de aanbevelingen die uit deze conferentie voortkomen. Ik zal daar in ieder geval mijn schouders onder zetten.

Dames en heren,

Ter afsluiting van mijn verhaal zou ik nu graag het woord willen geven aan de lezers van Kidsweek, een krant voor Nederlandse jongeren vanaf 11 jaar. Kidsweek heeft veel aandacht besteed aan deze conferentie, en daar ben ik ontzettend blij mee. Ik vind het heel belangrijk kinderen te betrekken bij dit onderwerp, omdat het om hun leven en hun veiligheid gaat ­ u zult dat met me eens ziijn. Ik heb vanochtend vroeg ontbeten met deze kinderen, en ik wil hen graag in de gelegenheid stellen ons een aantal vragen voor te leggen over deze conferentie en samen met mij de openingshandeling te verrichten.

Mag ik de lezers van Kidsweek uitnodigen om het podium op te komen?


1 (http://www.minbuza.nl:80#):
http://www.glamour.com/women-of-the-year/2008/nujood-ali-and-shada-nasser?


2 (http://www.minbuza.nl:80#): http://www.violencestudy.org/IMG/pdf/safeyoufinal.pdf
3 (http://www.minbuza.nl:80#): A/61/299, p.5