LEI

Gewasafhankelijk spuitsysteem wint Innovatieprijs Duurzame Gewasbescherming


6 mrt 2009
Onderdeel: Plant Research International

Het gewasafhankelijk spuitsysteem Canopy Density Spraying dat is ontwikkeld door Jan van de Zande van Plant Research International (PRI) is de winnaar van de Innovatieprijs Duurzame Gewasbescherming. Uit handen van Hans Alders ontving Van de Zande op 5 maart een cheque van ⬠2.000,-. Het systeem dat alleen spuit op bladmassa kan 90% middel besparen en levert daarmee een grote bijdrage aan de vermindering van de milieubelasting. Het systeem is breed toepasbaar, ook in gewassen waar een belangrijke milieuwinst kan worden behaald.

De convenantpartners LNV, VROM, LTO, Vewin, Nefyto, Agrodis, Plantum en UvW willen graag duurzame gewasbescherming stimuleren door het uitreiken van de Innovatieprijs Duurzame Gewasbescherming. De jury onder leiding van Hans Alders heeft drie inzendingen genomineerd en de prijzen toegekend:

* 1e prijs: Canopy Density Spraying, Gewasafhankelijke gewasbeschermingtechniek ontwikkeld door PRI.
* 2e prijs: Trianum, Biologisch gewasbeschermingsmiddel en plantversterker ontwikkeld door Koppert Biological Systems.
* 3e prijs: Uvc-Meto, Automatische belichtingswagen voor het toedienen van ultravioletlicht in glastuinbouwgewassen ontwikkeld door Berg Product BV.

De prijs is uitgereikt tijdens de kennisbijeenkomst van Schone bronnen op 5 maart. Een film van CLM Onderzoek en Advies introduceerde de genomineerden. Hans Alders, die een rol heeft in de film, maakte daarna live de winnaar bekend en overhandigde een cheque van ⬠2.000,- en de Innovatieprijs-DVD aan Jan van de Zande. Koppert en Berg Product ontvingen van Hans Alders een gereedschapskist voor biodiversiteit en de DVD.

Het winnende concept Canopy Density Spraying combineert twee basisideeën, namelijk gewasbeschermingsmiddel alleen toedienen op het doelobject en middeldosering aanpassen aan het groeistadium van de plant. De individuele planten en de bladmassa worden door sensoren bepaald. De sensoren sturen spuitdoppen aan die snel open en dicht gaan als een plant gedetecteerd wordt en kunnen een variabel spuitvolume geven om afhankelijk van bladmassahoeveelheid een gelijkmatige bedekking met middel te realiseren.

Canopy Density Spraying sprong voor de jury op de volgende onderdelen in het oog: Het is een innovatieve combinatie van technieken die voor veel gewassen een spectaculaire milieuwinst kan opleveren. Bij de eerste bespuitingen tegen schimmels in aardappelen en lelie werden reducties in middelgebruik gemeten van meer dan 90% met een vergelijkbaar goede bescherming tegen de ziekte. Deze reductie, die te realiseren is in belangrijke gewassen, is veelbelovend en de jury hoopt dat deze ontwikkeling bijdraagt aan een nieuw tijdperk van gewasbescherming met precisiebestrijding.

---

Bron: www.clm.nl

Contact
Jan van de Zande
visitekaartje
jan.vandezande@wur.nl