Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z04075

Vragen van de leden Teeven en Dezentjé Hamming-Bluemink (beiden VVD) aan de ministers van Justitie en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de uitspraak van de Raad van State dat een moordenaar een leidinggevende functie in het onderwijs mag bekleden. (Ingezonden 6 maart 2009)


1
Bent u bekend met het bericht "Moordenaar mag voor de klas" 1), waarin staat dat de Raad van State heeft bepaald dat een onderwijzer die zijn vrouw vermoord heeft gewoon een verklaring omtrent gedrag (hierna VOG) moet krijgen en daarmee een leidinggevende functie in het onderwijs kan bekleden?


2
Welk gevolg geeft u aan de uitspraak dat op grond van beleidsregels uit 2004 de Raad van State niet anders had kunnen oordelen dan dat iemand die vier jaar niet met Justitie in aanraking is geweest een VOG krijgt ongeacht zijn criminele verleden (met uitzondering van zedendelicten)?


3
Wat is volgens u de meerwaarde van een VOG voor een werkgever? Deelt u de mening dat de waarde van een VOG wordt aangetast wanneer zelfs moordenaars er één kunnen krijgen?


4
Had de Raad van State wel anders kunnen oordelen wanneer de beleidsregels die in 2008 zijn opgesteld, waren toegepast, bijvoorbeeld door zich te beroepen op de uitzonderingsgrond van "een functie met hoge integriteiteisen"? Zo ja, kunnen deze regels alsnog van toepassing worden verklaard?


5
Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat u in dit geval de VOG verstrekt omdat een beroep in het onderwijs niet te rijmen is met een moord? Zo ja, op welke grond kunt u alsnog de VOG weigeren?


6
Bent u bereid de wet- en regelgeving dusdanig aan te passen dat de criteria voor het verkrijgen van een VOG strenger zijn en meer rekening gehouden wordt met veroordelingen uit het verleden? Zo ja, binnen welke termijn? Zo nee, waarom niet?


7
Is het waar dat relevante gegevens over een crimineel verleden, die buiten de termijn van twintig jaar vallen, volgens de huidige regeling überhaupt niet mee worden genomen bij de afgifte van een VOG, zelfs niet als het gaat om zedendelicten en een sollicitatie naar werk met minderjarigen? Zo ja, bent u ook bereid op dit punt de regelgeving te wijzigen?


8
Bent u van oordeel dat extreem gewelddadig gedrag sowieso gevolgen zou moeten hebben voor het toekomstig functioneren van ex-veroordeelden in de samenleving? Zo nee, waarom niet?


1) De Telegraaf, 5 maart 2009




Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden De Pater-van der Meer en Van Haersma Buma (beiden CDA), ingezonden 6 maart 2009, (vraagnummer 2009Z04070)