Gemeente Roermond

Gemeente Roermond en IKL-Limburg maken werk van het landschap

De Gemeente Roermond en de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL maken de komende jaren voortvarend werk van het groen in en rond de stad. IKL heeft een plan opgesteld voor het herstel van 61 landschapselementen in eigendom van particulieren in het buitengebied van Roermond. De gemeente trekt 35.000 euro uit voor het onderhoud van het landschap. IKL verdubbelt deze bijdrage.

Het cultuurlandschap is gebaat bij een regelmatig beheer en onderhoud. Indien dit achterwege blijft dan neemt de afwisseling en de belevingswaarde aanzienlijk af. Het werk van IKL is om die reden gericht op het behoud en herstel van knotbomen, bosjes, houtwallen en poelen. Zo voert een aantal professionele krachten van IKL onderhoud uit in Boukoul aan een gemengd bos aan De Lanck. Ter bevordering van een gevarieerd bos velt IKL hier de naaldbomen, verwijdert ze de Amerikaanse bospest en worden bosranden afgezet. Verder laat IKL een kikkerpoel graven in een bosje tussen Hawinkel en het Beeselsbroek.

Doordat IKL in Roermond heel gericht bewoners en scholen betrekt bij de verbetering van de leefomgeving, neemt de verantwoordelijkheid van de bewoners bij de groene ruimte en de leefbaarheid van de wijken toe. Zo steken de leerlingen van zeven basisscholen in Roermond onder leiding van IKL ook de handen uit de mouwen op terreinen die in adoptie zijn gegeven van de school. Op deze wijze leren kinderen spelenderwijs dat onderhoud en beheer noodzakelijk is voor het voortbestaan van het groen in de eigen leefomgeving. Ook de leerlingen van scholengemeenschap Broekhin gaan op uitnodiging van IKL herstelwerk uitvoeren in de omgeving. Zo worden op natuurlijke wijze verbintenissen gelegd met de omgeving.

De stichting IKL werkt ook aan projecten op het gebied van soortenbescherming: ze laat ondermeer amfibieënpoelen aanleggen waar padden, kikkers en salamanders in het voorjaar hun eieren kunnen afzetten. Recent knapte IKL in opdracht van de gemeente vijf poelen op en werd in het Hattemerveld een nieuwe poel aangelegd. In de toekomst gaat IKL in Roermond ook maatregelen treffen in de leefgebieden van de bruine eikenpage, knoflookpad, vinpootsalamander, kamsalamander, adder en zandhagedis.

Samen met de gemeente wordt ook gewerkt aan het zichtbaar houden van de cultuurhistorische elementen die iets vertellen over de vroegere omgang van de bewoners in het landschap. Bij Boukoul ligt een zeer grote schans uit de Late Middeleeuwen die IKL wil opknappen. Ook hiervoor investeert de Gemeente Roermond in financiële zin, IKL voert het werk uit en zorgt dat de gemeentelijke bijdrage meer dan verdubbeld wordt. Naast de schans zijn ook grafheuvels, landweren en Romeinse wegen in de omgeving van de stad die IKL in onderhoud heeft en zichtbaar wil houden. Tenslotte voeren vakkundige hoveniers van IKL onderhoudswerk uit aan de historische buitenplaatsen van kasteel Hillenraad en kasteelboerderij Zuidewijk Spick. Op deze wijze blijft de oude luister van deze magnifieke plekken behouden voor bewoners, recreanten en de inwoners van de gemeente.

Publicatiedatum: 09-03-2009 Bijgewerkt: 09-03-2009