ProRail

Persbericht

09-03-2009

Start bouw liften en uitbreiding fietsenstalling station Venlo

ProRail start dit voorjaar met twee projecten om station Venlo te verbeteren. Er komen twee liften die de toegankelijkheid van het station vergroten. Reizigers kunnen hiermee vanuit de stationshal op het middenperron komen en vice versa. Daarnaast maakt ProRail meer ruimte voor fietsen bij station Venlo. De bewaakte ondergrondse fietsenstalling en de onbewaakte fietsenstalling op het voorplein worden uitgebreid. De gemeente Venlo draagt bij aan de financiering van de onbewaakte fietsenstalling. De gezamenlijke aanpak zorgt ervoor dat de stalling past binnen de uitstraling van het nieuwe Koninginneplein.

Op maandag 9 maart geven Wethouder Twan Beurskens en Marjon Vissers, public affairs manager ProRail om 13.30 uur het startsein voor de werkzaamheden. Alle werkzaamheden zijn medio 2010 gereed.

Liften

De nieuwe liften komen op het middenperron en in de hal van het station. Hiervoor moet de aanwezige trap in de hal naar de tunnel worden aangepast. Deze aanpassing wordt zó vormgegeven dat er tevens een verbinding wordt gecreëerd tussen de bewaakte stalling in de kelder en het trappenhuis. Gebruikers van de bewaakte stalling kunnen dus straks rechtstreeks de tunnel in lopen richting het middenperron. Voor het plaatsen van de liften moet de trap naar de tunnel worden opengebroken en wordt de toegang naar de perrons afgesloten. Om dit op te vangen komt er tijdens de afsluiting in september een tijdelijke loopbrug over het spoor.

Fietsen

De bewaakte fietsenstalling in de kelder van het station wordt uitgebreid en vernieuwd. Er komen nieuwe bredere rekken en er komen meer plaatsen om fietsen te stallen. Nu zijn er 960 plaatsen, na de uitbreiding kunnen er 1084 fietsen gestald worden. In de vernieuwde onbewaakte stalling op het voorplein kunnen straks 350 extra fietsen staan. Vanaf maart 2009 komt er vanwege de werkzaamheden (voor de duur van ongeveer een jaar) een tijdelijke voorziening voor de bewaakte fietsenstalling. Deze ligt aan de rand van het busstation (gedeeltelijk op het Q-Parkterrein en de parkeerhavens van de gemeente). De ingang ligt aan de Kaldenkerkerweg, de uitgang aan de kant van het station.

Ruimte voor de fiets

De vernieuwing van de fietsenstallingen in Venlo is onderdeel van het landelijke ProRail programma âRuimte voor de fietsâ, om het gebruik van de fiets beter te faciliteren. Immers: bijna 40% van de treinreizigers komt op de fiets naar het station. Om de reis van deur tot deur makkelijker en aangenamer te maken wil ProRail goede fietsvoorzieningen bieden. In dit kader zijn 100.000 onbewaakte plaatsen, 25.000 bewaakte plaatsen en 10.000 fietskluizen op stations gerealiseerd. Er zijn ruim 300 stallingen in Nederland omgebouwd.

Toegankelijkheid

Het plaatsen van de liften op station Venlo maakt onderdeel uit van het programma Toegankelijkheid. ProRail voert een breed scala aan aanpassingen uit op stations. Het doel hierbij is dat zoveel mogelijk mensen zelfstandig kunnen reizen met de trein.