Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Improvement Centre Glastuinbouw

09 maart 2009 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister op verzoek de Kamer informeert over het initiatief van het Improvement Centre (IC). De minister vindt dit een interessante ontwikkeling en ondersteunt dit initiatief.

Geachte Voorzitter,

Tijdens de begrotingsbehandeling van LNV heb ik aangegeven het initiatief van het Improvement Centre (IC) voor glastuinbouw in Bleiswijk een interessante ontwikkeling te vinden en dat ik zou kijken hoe ik dit initiatief kan ondersteunen. De vaste commissie verzoekt hier nader over te worden geïnformeerd.
Het IC is een zelfstandig en privaat opererend bedrijf dat faciliteiten biedt aan partijen uit de groenteteeltsector, die zich bezighouden met ontwikkelingen op technisch en teelttechnisch gebied. Zij kunnen gebruik maken van het praktijkcentrum door participant te worden. Als participant kunnen zij in een beschermde praktijkomgeving producten en procedures testen en onderzoeken. Overigens zijn er in Nederland meer van dergelijke (deels privaat gefinancierde) faciliteiten beschikbaar. Op deze locaties vindt vaak privaat gefinancierd onderzoek plaats op een grotere praktijkschaal dan nu op de huidige proefstationlocaties gerealiseerd kan worden. Het betreft veelal belangrijk, maar minder complex onderzoek op het gebeid van rassen, teeltomstandigheden, bemesting en gewasbescherming.
Ik vind dergelijke ontwikkelingen interessant en ook aan te bevelen omdat private partijen hier zelf initiatief nemen tot het doen van onderzoek, vaak praktijkgericht onderzoek, dat nauw aansluit op de activiteiten die deze partijen verrichten. Op projectbasis zal ik dergelijke initiatieven ondersteunen als daar aanleiding voor is, maar gezien de aard van deze private initiatieven, is structurele ondersteuning niet aan de orde. Omdat het IC is gehuisvest naast het proefstation voor de glastuinbouw in Bleiswijk en elf afzonderlijke onderzoeksafdelingen bezit, is er sprake van samenwerking met het proefstation. Via deze weg ondersteunt mijn ministerie en het Productschap Tuinbouw, in het kader van het energieprogramma onderzoeksprojecten, twee onderzoeksafdelingen van het IC.
Verder maken het IC en het proefstation momenteel een plan voor samenwerking, dus het is mogelijk dat mijn ministerie, indirect, het IC in de toekomst in enigerlei vorm gaat ondersteunen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg