Ministerie van Defensie

Uruzgan viert Internationale Vrouwendag

9 maart 2009, 10.44 uur

De Afghaanse vrouwen tijdens de conferentie. Vele Afghaanse vrouwen zijn op 7 maart op de conferentie ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag afgekomen. Mevrouw Soona Niloofar, de vertegenwoordiger van Uruzgan in het nationale parlement, was speciaal voor deze viering naar Tarin Kowt gereisd. Zij riep op vrouwen de kans te geven om economisch zelfstandig te worden.

Op deze dag werd onderstreept dat deelname van vrouwen aan de samenleving een taak is van iedereen: de regering, religieuze leiders, politici, docenten, en ook van ouders, die hun dochters naar school moeten sturen. Religieuze leiders en provinciale regeringsvertegenwoordigers benadrukten dat de profeet Mohammed streed voor gelijke rechten van vrouwen. Ook in de grondwet van Afghanistan staat dat vrouwen en mannen dezelfde rechten en plichten hebben.

Toch blijft de positie van vrouwen en meisjes een punt van zorg in Uruzgan. Er gaan nu 10 keer zoveel meisjes naar school, maar dit is nog altijd maar 10% van het aantal jongens: 4000 meisjes, tegenover ongeveer 40.000 jongens.

Moed van vrouwen Joep Wijnands, de Nederlandse civiele vertegenwoordiger van Task Force Uruzgan, roemde de moed van de aanwezige vrouwen, die onder moeilijke omstandigheden werken in het ziekenhuis, het onderwijs en de politiek. Hij vertelde dat Nederland de vrouwen in Uruzgan steunt door de bouw van meisjesscholen, het opleiden van vrouwelijke docenten en het opzetten van eerste hulpposten met vrouwelijke medewerkers.

De speciaal gebouwde vrouwenvleugel van het ziekenhuis in Tarin Kowt geeft vrouwen niet alleen medische zorg, maar is ook één van de weinige plekken waar vrouwen ongestoord bij elkaar kunnen komen. Ook is er vakonderwijs, waarbij vrouwen de eerste stappen leren om een eigen bedrijfje op te zetten en krijgen vrouwen de kans om een naaiatelier te beginnen. Bij andere projecten krijgen vrouwen zaaigoed voor een moestuin en kippen, waardoor ze in hun eigen voedsel kunnen voorzien.

Dames in uitzendgebied De vrouwelijke militairen in Afghanistan zijn het afgelopen weekend voor en tijdens de Internationale Vrouwendag in het zonnetje gezet. Zo werden een barbecue en bijzondere bijeenkomsten georganiseerd voor de dames in het uitzendgebied.

Generaal-majoor van Ede, plaatsvervangend Hoofddirecteur Personeel, belast met onder andere het diversiteitbeleid, sprak tijdens de bijeenkomsten met een grote groep vrouwelijke militairen. In deze gesprekken gaf hij het nut en de noodzaak aan van professionele vrouwen binnen Defensie. Ook haalde hij het belang aan van vrouwen permanent in sollicitatiecommissies, maatwerk voor vrouwen in deeltijdopleidingen en het streven naar een vulling van 12% vrouwen binnen de Defensieorganisatie.