Vlaamse Overheid

Vlaamse Rand en Brussel

Succes en voortzetting samenwerkingsakkoord Vlaamse Rand en Brussel

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

zaterdag 7 maart 2009
Gemeenschappelijk communiqué van de ministers van Werk Frank Vandenbroucke en Benoît Cerexhe

Ter gelegenheid van de jobbeurs "Jobday", die vandaag zaterdag 7 maart plaatsvindt in Zaventem, verheugen de Vlaamse minister van Werk Frank Vandenbroucke en de Brusselse minister van Werk Benoît Cerexhe zich over het succes van de samenwerking die tussen beide regio's werd opgezet om de mobiliteit van werkzoekenden op te voeren. Beide ministers onderlijnen het belang van de voortzetting van het samenwerkingsakkoord: ook in tijden van recessie blijft het slaan van bruggen tussen vraag en aanbod broodnodig.

In dit akkoord dat in de zomer van 2007 werd gesloten, verbond het Vlaamse gewest zich ertoe 1000 werkaanbiedingen bij werkgevers in de Vlaamse Rand aan te bieden, terwijl het Brusselse gewest de verbintenis aanging om 6000 Brusselse werkzoekenden voor te stellen om op deze aanbiedingen in te gaan. Het Brusselse Gewest zou evenwel geen exclusiviteit genieten voor de voorstelling van kandidaten.

Dit samenwerkingsakkoord voorzag eveneens in de organisatie van jobdatings, d.w.z. de selectie van kandidaten voor werkgevers in de Rand die minstens 3 offertes of vacante betrekkingen aanbieden. VDAB en ACTIRIS organiseren ontmoetingen tussen werkgevers en kandidaten geselecteerd door Actiris. De gesprekken vinden plaats hetzij in het bedrijf, hetzij in de kantoren van VDAB - Vilvoorde.

Positieve balans voor het samenwerkingsakkoord tussen beide regio's

De balans van het samenwerkingsakkoord dat tussen beide regio's werd gesloten is positief:


* Van oktober 2007 tot december 2008, werden 2886 werkaanbiedingen (gespreid over 1168 aanbiedingen) door VDAB aan ACTIRIS overgemaakt. De selectie van de kandidaten door middel van oproepen gebeurde voor meer dan een derde van deze betrekkingen.
6,4 Brusselse werkzoekenden werden gemiddeld per behandeld aanbod opgeroepen. Dit stemt overeen met de verbintenis aangegaan door het Brusselse Gewest om 6 Brusselaars op te roepen per vacante betrekking die door de ondernemingen uit de Rand in het kader van deze samenwerking werd aangeboden.
* Tot op vandaag hebben 135 Brusselaars, dank zij 35 jobdatings, werk gevonden in de Rand.

* Het totale effect van de samenwerking is nog groter: + Alleen al op basis van een feedback van de werkgevers, telt men 492 Brusselaars die aangeworven werden ingevolge de aanbiedingen door VDAB meegedeeld in het kader van deze samenwerking.
+ Wanneer we de Kruispuntbank van de RSZ bevragen voor de periode oktober 2007-december 2008, dan tellen we 2666 Brusselse werkzoekenden die werk vonden bij een onderneming die een aanbod overmaakte in het kader van deze samenwerking.

Voortzetting van het akkoord in 2009:

De beide ministers van Werk prijzen zich gelukkig over de voortzetting van de samenwerking tussen het Brusselse en het Vlaamse Gewest en kondigen aan dat beide regio's bijzondere aandacht zullen besteden aan de verfijning van de taalcriteria in de werkaanbiedingen die door VDAB worden overgemaakt en behandeld worden door ACTIRIS.


* Tijdens dit nieuwe samenwerkingsjaar zal dus, aanbod per aanbod, verduidelijkt worden in akkoord met de ondernemingen welke taalkennis effectief vereist is voor de uitvoering van de vacante betrekking.

* Bovendien zal de belangstelling voor een betrekking in de Rand van elke Brusselse werkzoekende die niet weerhouden werd, geregistreerd worden en opgenomen worden in een arbeidsreserve voor de luchthaven. Zo zal hij dus snel aan andere werkgevers kunnen voorgesteld worden.

Specifiek op de luchthaven wordt er bovendien binnen het initiatief airport@work gewerkt aan een brede taalondersteuning voor bedrijven. Concreet engageerden 14 bedrijven op de luchthaven zich om een taalstrategie te ontwikkelen. Zij krijgen hierbij de hulp van experts van VOKA. De ervaringen met de uitbouw van de taalstrategie worden uitgewisseld via een lerend netwerk. Het engagement van de luchthavenbedrijven komt op een moeilijk moment, maar bewijst dat deze bedrijven nog steeds bezig zijn met lange termijn visie.

Collectieve taxi's: een nieuw middel om de mobiliteit van nachtarbeiders te vergemakkelijken

Brusselse werkzoekenden die een nachtelijke betrekking vinden, hebben thans de mogelijkheid om bij Actiris "collectieve taxi cheques - Actiris" te verkrijgen die toelaten om gratis gebruik te maken van een collectieve taxi om hun werkplaats te bereiken of naar hun woonplaats terug te keren.

Dit systeem van collectieve taxi's, ingevoerd door Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet en uitgebreid naar nachtarbeiders door Brussels minister van Werk Benoît Cerexhe, geldt tussen 23u en 6u 's morgens en wordt voorzien bij gebrek aan nachtelijk openbaar vervoer.

De cheques zijn geldig gedurende 3 maanden na aanwerving en bieden aldus aan de nieuwe werknemer de mogelijkheid om ondertussen een duurzame oplossing te vinden voor zijn mobiliteitsprobleem.

De cheques staan ter beschikking van de nachtarbeiders in het Brusselse gewest maar ook van diegenen die een betrekking vinden in de Rand.

Een testfase vindt thans plaats voor de Brucargo zone die nu reeds bediend wordt door collectieve taxi's. Op korte termijn zullen andere strategische zones worden toegevoegd waar nachtarbeid wordt vastgesteld.

Perscontacten:

Pour le cabinet Cerexhe: Béatrice van Schendel (0499/58 88 51)

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Hendrik Van Poele, persmedewerker minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 49
GSM: 0497 48 19 51
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be