Platform Biologica


Landen mogen Monsanto- en Aventismaïs weren
9 maart 2009

Oostenrijk en Hongarije mogen de teelt van twee genetisch aangepaste maissoorten blijven verbieden. Een ruime meerderheid van 23 van de 27 ministers van Milieu van EU-landen heeft dat onlangs in Brussel besloten. Ofschoon Minister Cramer als een der weinigen pro-gentech stemde (zij steunde de Europese Commissie die Oostenrijk en Hongarije wil dwingen de transgene mais toe te laten), is zij wel voor het aanpassen van de regelgeving, op zo'n manier dat lidstaten voortaan de mogelijkheid hebben transgene teelt te weren.

Minister Cramer is voor het toevoegen van een nieuw element aan de discussie: maatschappelijk-ethische argumenten. Als dat element in de regelgeving wordt opgenomen, kan een lidstaat of regio op basis van eigen overtuigingen de teelt van transgene gewassen tegenhouden.

De stemming ging over de transgene maisrassen MON810 van Monsanto en T25 van Aventis/Bayer. Oostenrijk en Hongarije zijn van mening dat deze transgene maissoorten risico's dragen voor gezondheid en natuur. De maissoorten zijn ontworpen om te worden gebruikt in combinatie met onkruidverdelgers die door dezelfde bedrijven worden verkocht, en zijn met name geschikt voor toepassing in grootschalige monoculturen - die nadelig zijn voor biodiversiteit. Een andere groot nadeel van de gentechmais is het risico op besmetting van biologische teelten en andere niet-gentech teelten.

Hoewel de Europese Commissie een pro-gentech koers vaart, eisen landen en regio's telkens opnieuw hun autonomie op dit gebied op. In het buitenland zijn al grote regio's zoals Baskenland, Sleeswijk-Holstein en Wales, die zichzelf gentechvrij hebben verklaard. Bij de recente Biofach in Neurenberg maakte burgemeester Ulrich Maly bekend dat de miljoenenstad zichzelf tot gentechvrije zone heeft uitgeroepen. Ook in Nederland kunnen regio's en bedrijven zichzelf tot gentechvrije zone uitroepen.

In de biologische landbouw is gebruik van gentech niet toegestaan. Biologica is er voorstander van om de mogelijkheden van moderne biologische veredeling veel meer te benutten. Onlangs werd zo de phytophtora-resistente aardappel Bionica gevonden, die zeer duurzaam geteelt kan worden.