Gemeente Teylingen

Jeugd en Gezin

Inspirerende avonden Centrum voor Jeugd en Gezin

09 maart 2009

De gemeente Teylingen is gestart met de voorbereidingen voor een Centrum voor Jeugd en Gezin. Uiterlijk in 2011 moet het er staan! Een Centrum voor Jeugd en Gezin is een centrum waar alle informatie en een aantal voorzieningen voor 0 tot 23 jarigen in de gemeente te vinden is. Om het Centrum zoveel mogelijk een centrum van de ouders en de jeugd zelf te laten zijn, heeft de gemeente in februari twee themabijeenkomsten georganiseerd.

In het Centrum voor Jeugd en Gezin zullen verschillende instanties hun krachten bundelen. Denk hierbij aan het consultatiebureau, maar ook het jongerenwerk. Het Opvoed Advies Punt, maar ook ondersteuning van jongeren op zoek naar werk. Het doel is om alle instanties die zich nu met de jeugd bezig houden bij elkaar te brengen, zodat er een betere samenwerking en afstemming mogelijk wordt. Zodat ouders en jeugd niet van het kastje naar de muur worden gestuurd, maar bij één punt terecht kunnen.

Regionale visie

Regionaal is er een visie opgesteld over het Centrum voor Jeugd en Gezin. In deze visie staat dat:

het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in eerste instantie een laagdrempelige voorziening is die herkenbaar en uitnodigend is voor ouders en jeugdigen, waar zij individueel of in groepsverband (cursussen, workshops) informatie kunnen verkrijgen en/of vaardigheden kunnen opdoen. In het CJG worden daarvoor een aantal voorzieningen voor 0-23 jarigen en (aanstaande) ouders ondergebracht zoals opvoedingsondersteuning, jeugdgezondheidszorg en licht pedagogische begeleiding.

Themabijeenkomsten

Om deze (regionale) visie concreter te maken en vooral te laten aansluiten op de wensen van de inwoners van Teylingen zijn in februari twee themabijeenkomsten georganiseerd. Op 2 februari werd een aantal zeer betrokken ouders verwelkomd om mee te denken over het CJG. Drie hoofditems kwamen daarbij duidelijk naar voren: laagdrempeligheid (van het CJG), betrokkenheid (van de medewerkers) en echt luisteren (naar de jongere of de ouder die bij het CJG komt).

Jeugd- en gezondheidsorganisaties

Maandag 16 februari kwamen vervolgens de (mogelijke) aanbieders van hulp of advies omtrent opvoeden of opgroeien aan bod. Een zeer grote opkomst van tenminste 20 uiteenlopende jeugd- en gezondheidsorganisaties zorgde voor een tweede inspirerende avond. Tijdens deze avond kwam vooral naar voren dat naast de laagdrempeligheid en betrokkenheid, ook een goede coördinatie tussen de verschillende instanties noodzakelijk is om ook daadwerkelijk vanuit 1 loket de ouders en jongeren te kunnen helpen. Dat een CJG niet weer iets nieuws erbij moet zijn, maar ervoor zorgt dat de al aanwezige diensten meer gaan samenwerken en aansluiten op elkaar, was een duidelijke wens die door alle aanwezigen werd uitgesproken.

Teylingse visie

De inbreng van de 2 avonden gebruikt de gemeente om haar visie op te stellen. Na vaststelling wordt gestart met de daadwerkelijke realisatie van het CJG. De betrokkenheid van aanbieders en gebruikers van het CJG blijft daarbij belangrijk.