Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van S.R. Fritsma en M. Agema over de inburgering van de boerkini

Antwoorden op kamervragen van S.R. Fritsma en M. Agema over de inburgering van de boerkini

Kamerstuk, 9 maart 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

S/BRE-SP-2914868

Datum 9 maart 2009
Betreft Kamervragen

Geachte voorzitter,
Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden S.R. Fritsma en M. Agema (beiden PVV) over de inburgering van de boerkini (2009Z02991/2080914100).

Hoogachtend,
de staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker

Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden S.R. Fritsma en M. Agema over de inburgering van de boerkini (2009Z02991/2080914100).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht `Ook boerkini begint in te burgeren'? 1)

Vraag 2
Deelt u de mening dat het een gotspe is om van inburgering te spreken waar het om het gebruik van de boerkini gaat, daar het hier juist een ultiem symbool van segregatie betreft? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3
Staat het zwembaden in Nederland thans vrij om gasten te verbieden de verwerpelijke boerkini te dragen in het zwembad?

Vraag 4
Ziet u in dat het feit dat de uitspraak van de fabrikant dat de boerkini over de toonbank vliegt, en dat er extra personeel in dienst genomen is om aan de enorme vraag naar boerkini's te kunnen voldoen het zoveelste bewijs vormt van de voortschrijdende islamisering van de Nederlandse samenleving, die nu ook in de sport zichtbaar wordt? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5
Bent u bereid maatregelen te treffen om het gebruik van de boerkini in het openbaar te verbieden om zo de islamisering van de sport te ontmoedigen? Zo nee, waarom niet?


1) De Telegraaf, 17 februari 2009: "Ook boerkini begint in te burgeren"

Antwoord op 1 t/m 5

De zogenaamde "boerkini" kan worden gerekend tot badkleding die aan alle daarbij horende eisen (hygiëne e.d.) voldoet en verschaft vrouwen die anders thuis zouden zitten de mogelijkheid om te zwemmen in openbare gelegenheden. Dit werkt bevorderend voor de zwemvaardigheid, sportdeelname, gezondheid, emancipatie en integratie van deze vrouwen. Andere groepen worden hiermee niet geschaad en de veiligheid is niet in het geding. Ik ga ervan uit dat gemeenten en andere zwembadexploitanten hetzelfde standpunt hanteren en ervoor zorgen dat vrouwen in boerkini's worden toegelaten in zwembaden.

Van islamisering van de Nederlandse samenleving is geen sprake. Onder islamisering wordt immers verstaan: "de maatschappij organiseren volgens islamitische principes". Hiervan is in Nederland geen sprake. In ons land geldt het beginsel van rechtsgelijkheid. Alle religies, ook de islam, zijn in Nederland gelijk voor de wet.

Volledigheidshalve verwijs ik u naar mijn antwoorden op uw eerdere kamervragen van 11 januari, 3 maart en 10 april 2008.