Provincie Utrecht

Provincie steunt kleinschalige woonvorm voor autisten

9-3-2009 -

Subsidie voor negen projecten wonen, welzijn en zorg: regeling opnieuw opengesteld

De stichting exploitatie MAX krijgt ruim EUR36.000 voor een kleinschalige woonvorm voor (jong)volwassenen met een autistische stoornis. Het geld is bedoeld voor voorzieningen die specifiek voor hen van belang zijn. Naast de gemeenschappelijke ruimten zijn dat bijvoorbeeld een videofoon bij de ingang van het gebouw, geluidwerende woningscheidende wanden en mogelijkheid voor cameratoezicht via internet. Er komen elf appartementen, een gemeenschappelijke ruimte voor de doelgroep en een kantoor voor de zorgverlener op een "eigen" verdieping in city campus MAX (Utrecht). De stichting is een initiatief van de ouders.

Naast deze woonvorm, krijgen acht andere initiatieven subsidie van de provincie. Het gaat om twee projecten in Leidsche Rijn, twee in De Bilt en één in Wijk bij Duurstede en Maarssen, en twee gezamenlijke projecten in respectievelijk Zeist en Utrecht en Amersfoort, Soest en Leusden. In Leidsche Rijn zet welzijnsstichting Doenja twee buurtkamers op voor bewoners met een beperking. Buurtwerk De Bilt start een wijkrestaurant waar bewoners van zorgcentra en bewoners van de wijk kunnen eten.

Wonen, welzijn en zorg
Alle projecten hebben het vergroten en verrijken van het aanbod op het gebied van wonen, zorg en welzijn tot doel. De wensen van de cliënt staan hierbij centraal. Er is een groot aantal initiatieven op dit gebied, maar er komen er nog weinig van de grond. Met de subsidieverordening wonen, welzijn en zorg maakt de provincie snellere realisatie van dergelijke initiatieven mogelijk.

Subsidieregeling opnieuw opengesteld
De subsidieregeling werd in 2008 voor het eerst opengesteld. In totaal waren er 58 aanvragen voor opgeteld ruim EUR3,7 miljoen. Er was in 2008 EUR400.000 beschikbaar. Dit bedrag is verdeeld over de negen genoemde projecten. Dit jaar wordt de regeling opnieuw opengesteld. Ouder- of cliënteninitiatieven, zorgaanbieders, gemeenten en welzijnsorganisaties kunnen tot 1 mei 2009 aanvragen indienen. De regeling is een onderdeel van het programma Wel Thuis! Met Wel Thuis! werkt de provincie aan een samenhangend aanbod van wonen, welzijn en zorg met als doel om mensen die zorg nodig hebben waar mogelijk thuis te laten wonen.

Meer informatie
Meer informatie over het project in woontoren MAX: secretaris.max@gmail.com of www.max.degrasboom.nl Meer informatie over de subsidieregeling:
www.provincie-utrecht.nl/subsidiesmow

Meer informatie: Joyce Veul, telefoon 06-22412664