Gemeente Laren


Kunststof verpakkingen scheiden

In maart is de landelijke campagne `Geef kunststof een beter leven' gestart. Uiterlijk 1 januari 2010 dienen alle gemeenten in Nederland kunststof verpakkingen te scheiden van het andere huishoudelijk afval. Over hoe je kunststof verpakkingen het beste apart houdt, bestaan nog onduidelijkheden. Zo verkeert het nascheiden van kunststof verpakkingen (dit is het scheiden van kunststof verpakkingen na het inzamelen samen met het restafval) nog in de onderzoek- en ontwikkelfase. Hier en daar in het land zijn inmiddels een aantal gemeenten gestart met bronscheiding. Bronscheiden betekent dat de burgers kunststof verpakkingen gescheiden inleveren.

De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) verzorgt de inzameling van het huishoudelijk afval voor alle gemeenten in het gewest Gooi en Vechtstreek.
Op dit moment onderzoekt de GAD voor de regio wat de verschillende mogelijkheden zijn om kunststof verpakkingen te scheiden van het restafval. Medio 2009 komt de GAD met een voorstel. Aansluitend maakt het gewest Gooi en Vechtstreek een definitieve keuze: nascheiden of bronscheiden. Doel is dat uiterlijk 1 januari 2010 de kunststof verpakkingen afkomstig uit de gewestgemeenten apart worden gehouden.

Voordelen van het scheiden van kunststof verpakkingen zijn mogelijkheden voor hergebruik en milieuwinst door vermindering van CO2-uitstoot.