FNV



9-3-2009

Eerste Fairtrade Gemeenten in Nederland

Na onder andere Engeland, België, Italië, Finland en de Verenigde Staten verwelkomt Nederland nu ook de eerste Fairtrade Gemeenten. Vandaag wordt de titel `Fairtrade Gemeente' officieel overhandigd aan de burgemeesters van de gemeenten Goes en Groningen. FNV-voorzitter Agnes Jongerius maakt deel uit van de jury die de gemeenten heeft beoordeeld.

De Fairtrade Gemeente campagne is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar, Vereniging COS Nederland en ICCO. Andere landen zijn al eerder gestart met deze internationale campagne en inmiddels zijn er 630 Fairtrade Gemeenten verdeeld over achttien landen.

Kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden De gemeenten Goes en Groningen hebben aangetoond dat de lokale overheid, bedrijven, organisaties en consumenten bijzonder veel aandacht besteden aan fairtrade. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling van kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden door producten te (ver)kopen die volgens eerlijke voorwaarden zijn verhandeld.

Tien andere gemeenten in Nederland zijn momenteel bezig om ook de titel `Fairtrade Gemeente' te behalen.

Meer informatie Fairtrade Gemeente campagne