Politiebond ACP

9 maart 2009

Kwaliteit staat voorop

Door: Esmé Rijs

De ACP vindt dat kwaliteit altijd voorop moet staan als het gaat om het benoemen van politiemensen - in dit geval bij het benoemen van een nieuwe korpschef.
De ACP vindt dat kwaliteit leidend is bij het aanstellen van collega's in een nieuwe functie bij de politie.

"Kwaliteit mag niet ondergeschikt gemaakt worden bij het aannemen van nieuwe collega's," aldus Gerrit van de Kamp.

Dit weekend werd bekend dat Ter Horst (BZK) de benoeming van de nieuwe korpschef in Zuid-Holland Zuid niet heeft geaccordeerd omdat zij vindt dat de aanstelling van een "blanke, autochtone man" niet in lijn met haar beleidsvoornemen ligt. De minister streeft ernaar om meer vrouwen en allochtonen in topposities te brengen.

De ACP is het eens met de algemene doelstelling van de minister, maar vindt dat kwaliteit leidend moet zijn bij het aannemen van nieuwe collega's. "Het doel op zich, meer diversiteit binnen de politieorganisatie, is goed. De minister gaat echter de fout in omdat zij de middelen niet snel genoeg aanpast om dat doel te bereiken. Zo zou er meer en sneller geïnvesteerd moeten worden in het landelijk loopbaanbeleid zodat je collega's met potentie kunt begeleiden naar die nieuwe functies. Op die manier stoom je binnen je eigen organisatie mensen gedegen klaar voor een leidinggevende positie. Ook bied je perspectief voor de collega's in de sector. Tenslotte werk je op die manier constructief aan de doelstelling die je als minister stelt. Door hier (te) weinig aandacht aan te besteden, maar wel kwaliteit ondergeschikt te maken in het aannamebeleid, dat brengt risico's met zich mee - zowel voor de betrokkenen zelf als voor de organisatie", stelt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.
---