PvdA Europees parlement


Kansen voor nieuw partnerschap Europa - Verenigde Staten

9 maart 2009

De regeringswissel in Washington DC creëert volop kansen voor de Europese Unie en de Verenigde Staten om weer samen op te trekken, zeker in het buitenlands beleid. Dat zegt PvdA-europarlementariër Jan Marinus Wiersma die deze week een werkbezoek brengt aan de Verenigde Staten. Eén van de hoofdthemas van de gesprekken is de verspreiding van nucleaire wapens. Daarnaast zullen onder andere Rusland, het Midden Oosten en NAVO-samenwerking aan de orde komen.

De delegatie waar Wiersma deel vanuit maakt heeft van maandag 23 februari tot donderdag 26 februari een reeks ontmoetingen met de administratie, de Verenigde Naties en leden van het Huis van Afgevaardigden, de Senaat en met denk tanks in Washington en New York.

Volgens Wiersma, woordvoerder Trans-Atlantische betrekking van de sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement, is een koerswijziging van de Verenigde Staten ten aanzien van kernwapens een realistische mogelijkheid. In de VS wordt volop gediscussieerd over ontwapening en een ander nucleair beleid. President Obama heeft het tot een van de speerpunten van zijn buitenlands beleid gemaakt, zegt Wiersma.

Volgens Wiersma is de hoognodige versterking van het non-proliferatieverdrag, dat de verspreiding van nucleaire wapentechnologie moet tegenhouden, mogelijk als Verenigde Staten en de Europese Unie samen optrekken. Er moet een deal komen waarmee we ook Iran kunnen overtuigen zijn nucleaire ambities op te geven, zegt Wiersma.

In New York spreekt Wiersma bij de Verenigde Naties onder andere met Sergio Duarte, VN Hoge Vertegenwoordiger voor Ontwapening.

In Washington heeft de delegatie ontmoetingen met de Democratische Senator Benjamin Cardin, prominent lid van de gezaghebbende Senaatscommissie voor buitenlandse zaken en voorzitter van de commissie voor Security and Cooperation in Europe en met de Democratische afgevaardigden Ike Skelton, voorzitter van de invloedrijke Armed Services Committee, en Ellen Tauscher, voorzitter van de Strategic Forces Subcomittee.

Naast ontmoetingen bij onder meer het gerenommeerde Brookings Insitution en de Carnegie Endowment for International Peace spreken zij op het State Department met Stephen Mull, onderminister voor wapenbeheersing en Ian Kelly, vice-onderminister voor relaties met Rusland. Op donderdag 26 februari spreekt de delegatie nog met oud-ambassadeur Max Kampelman, onder President Reagan hoofdonderhandelaar voor ontwapening met de toenmalige Sovjet Unie.

Wiersma zal in de VS ook het boek Peace and Disarmament promoten, een conferentiebundel onder zijn redactie. Begin maart zal het boek ook in Brussel en in Nederland voorgesteld worden.