PvdA Europees parlement


Geen boekhoudverplichting voor kleine ondernemingen

9 maart 2009

"Juist nu met de economische crisis is het van belang het midden en klein bedrijf een hart onder riem te steken door de administratieve lastendruk vanuit Europa te verminderen", zegt PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg, "Maar het liefst zie ik een uniform stelsel van simpele boekhoudregels voor het MKB".

Van den Burg reageert op de voorstellen die de Europese Commissie vandaag heeft gepresenteerd om lokaal opererende micro-entiteiten*, zoals de kruidenier op de hoek van de straat, vrij te stellen van Europese boekhoudverplichtingen.

"Wat mij betreft is een Europese vrijstelling een goede tussenoplossing, maar moet harmonisatie met simpele regels het uiteindelijke resultaat zijn", aldus Van den Burg. "Nationale regels zullen immers blijven bestaan en een wirwar aan die regels maakt het lastiger om op de Europese markt te opereren. Alle bedrijven, ook kleine, zijn gebaat met simpele en eenduidige Europese regels met zo min mogelijk nationale toevoegingen en afwijkingen", aldus Van den Burg.


* Micro- entiteiten zijn:


- een balans tot 500.000 euro


- een omzet tot 1.000.000 euro


- gemiddeld tot 10 werknemers in het financiële jaar