PvdA Europees parlement


Vrouwencommissie in Turks Parlement belangrijke hervorming

9 maart 2009

De gelijke kansen van Turkse vrouwen en mannen zullen voortaan bewaakt worden door een permanente commissie in het Turkse parlement. Vandaag heeft het Turkse Parlement met grote meerderheid hiervoor het groen licht gegeven.

"In het licht van de onderhandelingen tussen Europa en Turkije is dit een belangrijke en noodzakelijke hervorming", zegt PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt, die namens het Europees Parlement de situatie van vrouwenrechten in Turkije op de voet volgt. Het goede nieuws komt in de maand waarin het Europees Parlement de ontwikkelingen in Turkije opnieuw bespreekt en evalueert en waarin de nieuwe Turkse minister, belast met de onderhandelingen met de EU, zich kwam voorstellen in Brussel. Bozkurt is van plan de nieuwe positieve ontwikkeling op te nemen in het komende Turkije-rapport, dat aan de orde komt in het Europese Parlement op 11 maart a.s.

"In de verslagen die ik tot nu toe voor het Europees Parlement geschreven heb en in alle contacten met de Turkse regering en parlement heb ik steeds op het belang van deze parlementaire vrouwencommissie gehamerd. Turkije heeft een heel behoorlijk wetgevend kader als het om vrouwenrechten gaat, maar de praktijk moet nog steeds volgen. Met deze commissie kan er nu meer vaart achter gezet worden", aldus Bozkurt.

Bozkurt heeft steeds in nauw overleg met de Turkse vrouwenbeweging de strategieën afgestemd. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een voorstel dat door alle politieke groeperingen in het Turkse parlement ondersteund werd. De nieuwe vrouwencommissie, formeel de "Commissie voor gelijke kansen van mannen en vrouwen", is een zelfstandige commissie met wetgevende bevoegdheden. Ook kan ze op eigen initiatief onderzoeken starten en wetgevingsvoorstellen op hun vrouwvriendelijkheid checken. Elk jaar zal de commissie een publiek rapport uitbrengen over haar werkzaamheden.