PvdA Europees parlement


Bellen en sms'en in het buitenland goedkoper

9 maart 2009

Bellen en sms'en binnen de Europa Unie moeten fors goedkoper worden. Daar heeft het Europees Parlement vandaag mee ingestemd. In een periode van 3 jaar moet de prijs van bellen in het buitenland (maar binnen de EU) dalen tot 34 cent per minuut. De prijs van sms'en zal vanaf 1 juli 2009 maximaal 11 cent moeten bedragen. Tevens heeft het Europees Parlement zich uitgesproken tegen een starttarief van 49 cent per gesprek.

Pvda-europarlementarier Jan Cremers is blij met de uitkomst: 'Het is al jaren duidelijk dat de prijzen veel te hoog zijn. Als de markt dit zelf niet oplost moeten wij het voor de consument opnemen'.

De te hoge prijzen zijn voor een groot deel te wijten aan de hoge groothandel prijzen die de providers elkaar onderling aanrekenen. Deze kosten worden vervolgens weer aan de consument doorberekend. "Het is toch merkwaardig dat als ik bij Maastricht 10 stappen de Belgische grens over ga ik 3 keer zo duur uit ben voor een sms of belletje?", aldus Cremers.

Al eerder besloot de EU dat de prijzen van mobiel bellen naar beneden moesten. Met deze maatregelen zullen ze nog verder zakken. Ook nieuw is dat er nu maximum prijzen voor sms'jes komen. De hoge prijzen van mobiel data verkeer zal ook aangepakt worden. Ook zullen aanbieders meer en betere informatie moeten verstrekken over het gebruik van een mobieltje in het buitenland. Zo vindt het Europees Parlement dat providers duidelijk moeten maken hoeveel MB er gedownload, en dus betaald moet worden voor het mobiele gebruik van internet of e-mailen. Consumenten moeten ook de mogelijkheid krijgen om een maximumbedrag per maand in te stellen, om zo te voorkomen dat ze na verblijf in het buitenland voor onaangename verassingen komen te staan.

Cremers verwacht dat de prijzen van bellen en sms'en nog verder kunnen zakken dan nu is voorgesteld. Zijn voorstel, in navolging van de overkoepelende organisatie van telecom-toezichthouders in Europa, de ERG, om de kosten van bellen tot maximaal 29 cent per minuut te beperken, kon door verzet van de Christen-Democraten en Liberalen nu geen meerderheid in het Europees Parlement vinden. Cremers: "Jammer, maar als je bedenkt dat veel van hen niet eens aan verplichte prijsverlagingen wilden beginnen, is dit bereikte compromis toch een heel mooi resultaat".