PvdA Europees parlement


Hef beperkingen kinderreizen Belarus op

9 maart 2009

PvdA-europarlementariƫr Jan Marinus Wiersma heeft tegenover de Wit-Russische ambassadeur bij de EU zijn ongenoegen geuit over de beperkingen die recent zijn opgelegd aan de kinderreizen vanuit Belarus, die jonge slachtoffers van de Tsjernobylramp een welkome adempauze bieden in Nederland en andere Europese landen.

Volgens Wiersma moeten de lidstaten van de Europese Unie zich gezamenlijk inzetten voor een oplossing. Dit is een humanitaire en geen politiek kwestie. Als Belarus de betrekkingen met de EU wil verbeteren zouden ze hiermee een gebaar van goede wil kunnen maken.

Wiersma stelde het onderwerp aan de orde in een zeldzame ontmoeting met de Wit-Russische ambassadeur bij de EU, Uladzimir Syanko. De ambassadeur was nog nooit in het Europees Parlement geweest. De regering in Minsk houdt niet van de kritiek die wij leveren op de politieke situatie en de mensenrechten in Belarus, zegt Wiersma. Maar ik ben blij dat de ambassadeur is gekomen. De Wit-Russische autoriteiten weigeren al jaren elk formeel contact met ons. Nu krijgen we toch de kans om hen rechtstreeks aan te spreken.

Sinds oktober 2008 proberen Brussel en Minsk te werken aan een betere samenwerking en het herstel van de politieke dialoog. Die lag door het ondemocratische optreden van president Lukashenko volledig stil. Volgens Wiersma is het een positief teken dat de Wit-Russische ambassadeur nu in debat wilde gaan met een aantal kritische Wit-Russische maatschappelijke organisaties.

Over de toekomst is Wiersma kritisch. Hij wil het nieuwe Europese beleid om toenadering te zoeken met Belarus een goede kans geven, maar stelt de resultaten voorop. De woorden van de ambassadeur geven nog geen aanleiding tot optimisme. Hij formuleerde dat Europa's obsessie voor democratie contraproductief is geweest. Maar juist democratische hervormingen blijven wat mij betreft een voorwaarde voor volwaardige betrekkingen met Minsk, aldus Wiersma.