Gemeente 's-Hertogenbosch

09-03-2009
Kamers met Kansen: stadshotel én woon- en werkplek voor jongeren Foto brochure Kamers met Kansen project in het Nemiusklooster Bart Eigeman heeft op 4 maart de samenwerkingsovereenkomst Kamers met Kansen getekend. Kamers met Kansen is een landelijk concept dat wordt toegesneden op de plaatselijke en regionale situatie.

In 's-Hertogenbosch ontwikkelt woningcorporatie Zayaz een Kamers met Kansen project in het Nemiusklooster. Twintig jongeren krijgen er in het voormalig pensionaat een plek om te wonen, leren en werken. Doel is dat zij na maximaal twee jaar uitstromen en zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij. Dat wil zeggen: met woonruimte, een opleiding en zin om verder te leren of te werken. In het hoofdgebouw van het klooster komt een stadshotel met 15 kamers, een lounge/ontbijtzaal/restaurant, vergaderruimtes en een kloostertuin. Het hotel is tevens de stage- of werkplek van de jonge bewoners. Zij kunnen bijvoorbeeld bij de receptie, facilitaire dienst, ICT, of in de tuin werken. Het kloosterhotel biedt opleidingsmogelijkheden in samenwerking met het Koning Willem I College.

Het hotel is voor de stad een welkome aanvulling in het aanbod van kleinschalige, betaalbare en trendy hotelkamers. Ook buurtbewoners kunnen gebruik maken van de kloostertuin, het restaurant en de vergaderruimtes, en het aanbod van cursussen en opleidingen. De gemeente ondersteunt dit project. Het draagt bij aan het voorkomen van voortijdig schoolverlaten, het verbeteren van de arbeidsmarktpositie, de ontwikkeling van talent en het vergroten van zelfvertrouwen en sociale vaardigheden van jongeren. Andere partners zijn Divers, Weener Groep, Koning Willem I College, Juvans, Oosterpoort, Cello en Humanitas. Zij ondertekenden op 3 maart het samenwerkingsverband. Vanwege andere verplichtingen zette Bart Eigeman een dag later ook zijn handtekening.