Gemeente Waddinxveen


Netwerkorganisatie Waddinxveen pakt eenzaamheid ouderen aan

Waddinxveen, 9 maart 2009

Â

Â

NETWERKORGANISATIE WADDINXVEEN PAKT EENZAAMHEID OUDEREN AAN

Â

De gemeente gaat samen met welzijn- en zorginstellingen eenzaamheid bij Waddinxveense ouderen aanpakken. De bedoeling is om eenzaamheid bij hen te herkennen en hen passende activiteiten aan te bieden. Om dit doel te bereiken is onder andere een signaleringsnetwerk opgericht waaraan Woonpartners, het Zorgloket, de thuiszorg, de GGZ, het algemeen maatschappelijk werk, de ouderenadviseur, stichting Informele Zorg en MEE deelnemen. Het college heeft onlangs het plan van aanpak hiervoor vastgesteld.

De samenleving ontgroent wat wil zeggen dat er steeds meer medemensen zijn die ouder zijn dan 55 jaar. In Waddinxveen gaat het om 2505 personen. Dit is ongeveer 10% van alle inwoners. Hiervan ervaart 15% eenzaamheid. Een groot aantal mensen. Het is niet bekend om wie het gaat. Naast het herkennen van de eenzaamheid is het belangrijk om deze mensen te helpen zodat de eenzaamheid afneemt.

Â

Wethouder Doreanda Gerts: âDe ouderen vormen een groep die via de Wmo extra wordt belicht. Wij willen weten wat de behoefte is van de ouderen in het dagelijkse leven. Als je ouder bent hoeft dat niet te betekenen dat je de dag niet zinnig kan besteden. Daar zijn wellicht voorzieningen voor nodig. Als we te weten zijn gekomen wat de vraag is kan het aanbod daarop aangepast wordenâ.

Behalve dat bekend wordt wie eenzaam is, is het ook essentieel dat de persoon zelf geholpen wil worden. Ouderen kunnen zich melden bij het Zorgloket van de gemeente. Dat kan ook iemand namens deze ouder zijn, bijvoorbeeld een familielid of kennis. De medewerker van het zorgloket gaat samen met de persoon kijken waar er behoefte aan is en welke activiteiten hierbij passen. Het kan ook zijn dat er activiteiten ontwikkeld moeten worden. Soms is een eenzame persoon bij meerdere organisaties al bekend omdat er meerdere problemen spelen. Dan kan het nodig zijn dat er door deze instellingen wordt gesproken over mogelijke oplossingen.

Â

Wmo
Ouderenbeleid is een speerpunt van het Wmo-beleid van Waddinxveen De Wet maatschappelijke ondersteuning heeft als doel dat mensen steeds meer gaan meedoen aan de samenleving. Andere speerpunten zijn Mantelzorg en Jongeren. Het plan voor de ouderen is samen ontwikkeld met maatschappelijke- en vrijwilligersorganisaties en is ook voorgelegd aan de Wmo-adviesraad.

Â
Â