Gemeente Waddinxveen


Maatregelen pilotproject Wmo ontlast mantelzorger

Â

Waddinxveen, 9 maart 2009

Â

Â

MAATREGELEN PILOTPROJECT WMO ONTLAST MANTELZORGER

Â

Deze week heeft het college van B&W het plan van aanpak Mantelzorg vastgesteld. In dit plan beschrijft de gemeente concrete maatregelen die er voor moeten zorgen dat de mantelzorger wordt ontlast. Mantelzorg is de vrijwillige zorg die geboden wordt aan een familielid, vriend of buur. Door die mantelzorg is het mogelijk te blijven meedoen aan de samenleving, het doel van de Wmo. Het plan is samen ontwikkeld met maatschappelijke- en vrijwilligersorganisaties en is ook voorgelegd aan de Wmo-adviesraad.

Â

In de Wmo wordt een groot beroep gedaan op mantelzorg. Daarom is het van belang dat er voldoende maatregelen worden genomen om de mantelzorger te ondersteunen. Daardoor kan de druk op de mantelzorger worden verlicht en kan de zorg op een betere manier gedurende langere periode worden volgehouden. Dit komt zowel de mantelzorger als de zorgvrager ten goede.

Â

In 2015 hebben naar verwachting 4926 inwoners behoefte aan mantelzorgondersteuning. Nu zijn er 38 mantelzorgers geregistreerd bij Stichting Informele Zorg om ondersteuning te krijgen. Daarnaast zijn er 28 mantelzorgers bekend bij het Zorgloket van de gemeente. Sommige van deze mantelzorgers ontvangen wel ondersteuning, anderen hebben daar geen behoefte aan. Het verschil tussen de verwachte vraag naar mantelzorgers en het aantal mantelzorgers dat geregistreerd is, is groot. Dit verschil zal in de komende jaren verkleind moet worden.

Â

Wethouder welzijn Dorenda Gerts: âOm zoveel mogelijk mantelzorgers te kunnen helpen is het belangrijk dat we weten wie de mantelzorger is. Niet iedereen beseft dat hij of zij mantelzorger is, laat staan dat ze weten dat er ook activiteiten zijn om hen te ondersteunen. Ik hoop echt dat we ook die mensen kunnen bereikenâ.

Â

Het huidige ondersteuningsaanbod bestaat uit verschillende activiteiten zoals de dag van de mantelzorger in november, lotgenotenbijeenkomsten, een telefonische helpdesk om direct antwoord te kunnen krijgen op prangende vragen, het voeren van mantelzorggesprekken, administratieve ondersteuning en cursussen. Verschillende organisaties bieden dit aan.

Â

Maatregelen gemeente

Waddinxveense mantelzorgers kunnen zich melden bij het Zorgloket van de gemeente. Zij ontvangen een tas met daarin onder andere een handboek. Zij kunnen zich voor ondersteuning of het aanvragen van respijtzorg ook rechtstreeks wenden tot stichting Informele zorg. Ook de personen die de mantelzorger willen verlichten met respijtzorg kunnen hier terecht.

In het tweede kwartaal van 2009 organiseert stichting Informele Zorg op verzoek van de gemeente bijeenkomsten voor de jonge mantelzorger en de oudere mantelzorger. Personen die belangstelling hebben kunnen contact nemen met stichting Informele zorg op telefoonnummer 0182-547920 of in het wekelijkse spreekuur, iedere dinsdagmorgen van 9 tot 10 uur in het Anne Frank Centrum.

In het najaar van 2009 wordt er een digitale enquête gehouden onder alle geregistreerde mantelzorgers. Op basis van die enquête en op basis van de lotgenotenbijeenkomsten die in de eerste helft van 2009 plaatsvinden ontstaat inzicht in de ondersteuningsbehoefte van de mantelzorgers.

Â

Mantelzorg is een van de drie pilots die zijn gestart in het kader van het Wmo-beleid van Waddinxveen. De andere twee pilots zijn ouderen en jongeren.

Â