Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


09.03.2009

Internationale bijeenkomst over vetten en gezondheid

In februari zijn ongeveer 40 voedingswetenschappers van 25 verschillende nationaliteiten bij elkaar gekomen in Barcelona om van gedachten te wisselen over het belang van vetten in de voeding en de volksgezondheid. Belangrijkste uitkomst van deze bijeenkomst is dat de vetzuursamenstelling minstens zo belangrijk is als de hoeveelheid vet in ons voedingspatroon. Bovendien is de keuze voor de consument om de goede en gezonde vetten te kiezen nog steeds een lastige.

De bijeenkomst in Barcelona, "Health significance of fat quality of the diet" werd geleid door professor Ricardo Uauy, International Union of Nutritional Sciences (IUNS). Gedurende 2 dagen kwamen zowel voedingswetenschappers als experts uit het bedrijfsleven bij elkaar om het belang van goede en gezonde vetten op de kaart te zetten.

Uit nieuwe onderzoeken blijkt dat het voor de consument nog steeds erg verwarrend is wat goede en slechte vetten zijn. Hierdoor is het moeilijk om de juiste keuze te maken welke voedingsmiddelen nu gezond(er) zijn en welke niet. Het gevolg hiervan is dat de consumptie van de verschillende vetten nog niet voldoet aan de huidige aanbevelingen. Dit probleem geldt voor heel veel landen over de gehele wereld.

Aan het einde van de bijeenkomst is er een internationaal wetenschappelijk consensus statement opgesteld met daarin richtlijnen voor een optimale vetkwaliteit in de voeding, zoals het vervangen van verzadigde vetzuren door onverzadigde vetzuren. Het Productschap MVO heeft naar aanleiding van deze bijeenkomst besloten om zich op nationaal niveau in te zetten om de voorlichting over de goede vetten te verbeteren door een multidisciplinaire stuurgroep samen te stellen. De stuurgroep bestaat onder andere uit voedingskundigen, voedingsvoorlichters, gedragswetenschappers en communicatiedeskundigen. De eerste bijeenkomst van deze stuurgroep zal volgende week plaatsvinden. Het doel is om de consument te helpen om een gezonde(re) keuze te kunnen maken tussen de verschillende voedingsmiddelen om zo een evenwichtige vetzuursamenstelling in het voedingspatroon te kunnen samenstellen.