Gemeente Zederik


Wonen, welzijn en zorg

Wet tijdelijk huisverbod van start

Met ingang van 2 maart 2009 voeren alle 19 gemeenten in Zuid-Holland Zuid, zo ook de gemeente Zederik de wet Tijdelijk Huisverbod in. Deze wet houdt in dat iemand die huiselijk geweld dreigt te plegen een tijdelijk huisverbod krijgt. Dat betekent dat iemand zijn of haar woning tien dagen niet meer in mag. In die periode mag er geen contact zijn met de partner of kinderen. Het verbod kan verlengd worden tot maximaal vier weken. De burgemeester is degene die het besluit tot een huisverbod neemt.

Huisverbod

Het huisverbod is bedoeld om huiselijk geweld terug te dringen. Het verbod zorgt voor een afkoelingsperiode waarin hulpverlening op gang kan komen. Het gaat dan om hulp voor de uithuisgeplaatste, de thuisblijver en eventuele kinderen.

Hulpverlening

Voor een snelle en goede hulpverlening is in de regio Zuid-Holland Zuid een veelzijdig team dat begeleiding biedt aan alle betrokkenen van het gezin. Bij dit team zijn organisaties betrokken zoals: GGD Zuid-Holland Zuid, De Stromen Opmaat Groep, Rivas Zorggroep en Stichting Blijf van mijn Lijf ZHZ, Bureau Jeugdzorg, Advies en Meldpunt Kindermishandeling en Reclassering Nederland.

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld is een groot maatschappelijk probleem met ernstige gevolgen voor slachtoffers en getuigen. Huiselijk geweld stopt niet vanzelf. Daarom is het goed om huiselijk geweld altijd te melden. Dit kan in Dordrecht bij het Meldpunt Zorg en Overlast / Steunpunt Huiselijk Geweld (ZO/SHG), telefoonnummer 0909 - 63 53 786 (lokaal tarief). Bij gevallen van huiselijk geweld die levensbedreigend zijn, belt u direct het alarmnummer 112.

Meer informatie

Meer informatie over huisverbod en huiselijk geweld vindt u op www.huisverbod.nl of www.huiselijkgeweld.nl.