Principeakkoord CAO Productie TNT

09/03/2009 14:58

BVPP

Op 9 maart hebben de onderhandelaars van de BVPP en de overige bonden met TNT overeenstemming bereikt over de CAO Productie schalen 1 tot en met 4. Bij deze onderhandelingen is prioriteit gegeven aan het voorkomen van massaal gedwongen ontslag. Hierdoor was verslechtering van de CAO helaas onvermijdelijk. Voor de BVPP en overige bonden was dat alleen bespreekbaar met een werkgelegenheidsgarantie, mobiliteitsbudgetten en overgangsrecht voor de zittende medewerkers. Over dit totaalpakket is een principeakkoord bereikt, waarover wij zo spoedig mogelijk de leden gaan raadplegen. Tevens zijn er afspraken gemaakt over de overige CAO's: TNT schalen 1 tot en met 13 in andere bedrijfsonderdelen dan Productie, postbezorgers en zaterdagbestellers.

CAO Productie

Het akkoord bestaat uit drie belangrijke en even zwaar wegende hoofdpunten;


-Een inkomensdaling van ongeveer 15 procent voor de medewerkers in de schalen 1 tot en met 4 in de ketens bezorgen, collectie en sorteren.


-Een werkgelegenheidsgarantie voor het zittende productiepersoneel schalen 1 tot en met 4.


-Overgangsrecht waarmee voor deze medewerkers de inkomensgevolgen van de nieuwe CAO zoveel mogelijk worden gerepareerd. Bovendien zijn er ruimschoots budgetten aanwezig voor medewerkers die willen vertrekken.

Werkgelegenheidsgarantie

Met TNT is afgesproken dat er geen gedwongen ontslagen als gevolg van reorganisaties zullen vallen gedurende 6 jaar. De eerste 3 jaar geldt dit zonder voorwaarden. Daarna wordt dit afhankelijk van de vraag of uitstroom- en omzetdoelstellingen worden gehaald. Om te zorgen dat mensen aan het werk kunnen blijven, wordt van de medewerkers een grotere flexibiliteit verwacht; dit zal wel sociaal aanvaardbaar gebeuren en met het meewegen van de belangen van de medewerker. Voor het geval dat na 1 april 2012 gedwongen ontslag toch onontkoombaar blijkt, is een afspraak gemaakt waarmee wordt voorkomen dat de uitkering lager wordt dan 70 procent van het oude inkomen.

Kostenbesparing

De kostenbesparing wordt door onder anderen de volgende bezuinigingen bewerkstelligd; Verlaging van het basissalaris met 7 procent, verlenging van de arbeidsduur van 37 naar 38 uur. Bij elkaar leidt tot een inkomensverlies van rond de 15 procent. Het overgangsrecht vult dit gat voor een bepaalde periode aan tot 95 procent van het huidige inkomen. De looptijd van de Productie CAO is 3 jaar, van 1 april 2009 tot 1 april 2012. In 2010 en 2011, steeds per 1 april, worden de lonen structureel verhoogd met 1 procent.

Overgangsrecht

Om de gevolgen van de besparingen op te vangen krijgen de blijvers een suppletie op hun lagere inkomen. De suppletie gaat alleen over verlies aan inkomen, niet over minder vrije tijd en langer werken. De suppletie wordt betaald in de vorm van een maandelijkse aanvulling op het salaris, zodat de werknemer op 95 procent van zijn het bruto-inkomen van maart 2009 uitkomt. Het suppletie-bedrag wordt eenmalig vastgesteld en blijft dus tijdens de hele duur van de suppletie gelijk. De duur is afhankelijk van leeftijd en gedeeltelijk van dienstjaren:

Mobiliteitsbudget

Medewerkers die onder deze CAO Productie komen te vallen en het bedrijf verlaten, hebben recht op een mobiliteitsbudget (en dus bij voorbeeld ook kleine deeltijders en medewerkers van sorteercentra). Dit recht geldt niet voor medewerkers met contracten voor bepaalde duur, overcomplete en langdurig zieke medewerkers en mensen die tot 1 april 2014 met VUT, PPB of pensioen kunnen. De mobiliteitsbudgetten worden berekend op basis van het inkomen van 31 maart 2009. De hoogte is conform de Mobiliteits CAO. De suppletie die voor het vertrek bij TNT is ontvangen, wordt van het budget afgetrokken.

Overige CAO's


-Postbezorgers en Zaterdagbestellers: voor deze medewerkers zijn eveneens CAO's met een looptijd van 3 jaar afgesproken, met een zelfde loonontwikkeling als in de CAO Productie (dus 1 procent per 1 april 2010 en 1 procent per 1 april 2011).


-Verder vervalt de niet goed werkende pensioenregeling van de postbezorgers; als compensatie geldt voortaan een toeslag van 1 procent.


-Voor de CAO TNT schalen 1 tot en met 13 (overig personeel, niet vallend onder de CAO Productie) zal nog nader overleg plaatsvinden over een éénjarige CAO. Afgesproken is dat ook in deze CAO een wezenlijke besparing wordt gerealiseerd.

Tot slot

De BVPP en de andere bonden realiseren zich natuurlijk goed hoe ingrijpend de gemaakte afspraken zijn. De verslechtering van de CAO is weliswaar lager dan de oorspronkelijk door TNT geëiste 25 procent, maar is nog altijd fors. Het totaalpakket is alleen goed op waarde te schatten als wij naar het alternatieve scenario kijken: sneller en nog ingrijpender reorganiseren, met duizenden gedwongen ontslagen als gevolg.





http://www.bvpp.nl