Gemeente Wassenaar

Eerste huisverbod inzake huiselijk geweld

De mogelijkheid om in geval van huiselijk geweld een huisverbod op te leggen is zaterdag 7 maart voor het eerst uitgevoerd in Wassenaar.

Een 22-jarige jongen bedreigde en mishandelde 47-jarige moeder dusdanig dat zij in paniek de politie belde. Agenten hielden de man aan op verdenkingen van huiselijk geweld. De politie treedt bij meldingen omtrent huiselijk geweld volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne `Nu is het genoeg' van het Steunpunt Huiselijk geweld www.steunpunthuiselijkgeweld.nl is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Huisverbod
De gemeenten in de regio Haaglanden zijn onlangs gestart met de uitvoering van de "Wet tijdelijk huisverbod". Dit betekent dat in situaties waarin er een acute dreiging is voor het slachtoffer van huiselijk geweld, door de burgemeester een huisverbod van tien dagen kan worden opgelegd.

De geweldpleger wordt vervolgens door de politie gesommeerd om per direct het huis te verlaten en de huissleutels in te leveren. De pleger mag in deze periode niet in of om het huis komen en ook geen contact hebben met de partner en de eventuele kinderen.

De maatregel zorgt voor een afkoelingsperiode waardoor escalatie kan worden voorkomen. Tijdens deze periode van tien dagen wordt de hulpverlening in de richting van de dader en het gezin op gang gebracht. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of bij een ernstig vermoeden daarvan.

voor meer informatie klik hier
Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl