Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Bussemaker 'changemaker' tegen geweld tegen vrouwen

Bussemaker 'changemaker' tegen geweld tegen vrouwen

Nieuwsbericht, 9 maart 2009
Logo van de campagne

Staatssecretaris Bussemaker betoont zich een enthousiast voorstander van de internationale WE CAN-campagne, gericht op het stoppen van geweld tegen vrouwen.

De campagne , in 2004 gestart in Bangladesh, wordt nu ook in Nederland geïntroduceerd. Als doel is hier geformuleerd: geweld tegen vrouwen tegengaan en het creëren van een fundamentele verandering in de sociale houding en opvattingen die aan dit geweld ten grondslag liggen.

Zelf actie ondernemen

De campagne past feilloos bij de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties die Bussemaker voorstaat: een aanpak die zich niet alleen beperkt tot het beleid dat vanuit de overheid en instanties wordt opgezet, maar die mensen en organisaties inspireert om zelf actie te ondernemen om geweld tegen vrouwen te stoppen.

Gisteren, op internationale vrouwendag, meldde de staatssecretaris zich aan als 'changemaker', waarmee zij belooft zich in te zetten om geweld tegen vrouwen in haar omgeving te bestrijden. Wereldwijd zijn er al 5 miljoen 'changemakers' actief.

Samenwerking

Vandaag sprak Bussemaker over dit onderwerp op de tweedaagse internationale VN-conferentie over geweld tegen meisjes in Den Haag. Ze benadrukte daar dat samenwerking van groot belang is om geweld in afhankelijkheidsrelaties aan te pakken en slachtoffers weerbaar te maken. Samenwerking tussen instellingen en mensen in het eigen land, maar ook om samenwerking op Europees en wereldniveau.

In de strijd tegen meisjesbesnijdenis wil de staatssecretaris in Europees verband optrekken. Zij kondigde aan in de loop van 2009 een bijeenkomst te organiseren om best practices uit Europa uit te wisselen.