Provincie Groningen

plannen Fietsroute Plus Bedum-Groningen Provincie en gemeenten Bedum en Groningen presenteren plannen Fietsroute Plus Bedum-Groningen 9 maart 2009

De provincie Groningen en de gemeenten Bedum en Groningen hebben plannen uitgewerkt voor een snelle en hoogwaardige fietsverbinding tussen Bedum en Groningen, de zogeheten Fietsroute Plus. Met deze route willen de betrokken overheden het gebruik van de fiets op afstanden tot vijftien kilometer stimuleren en daarmee de verkeersdruk op de stad Groningen verminderen. Uit de vier reeds ontwikkelde alternatieven is één voorkeursvariant ontstaan, die tijdens een informatieavond op maandag 9 maart 2009 wordt gepresenteerd aan alle geïnteresseerden. Ook wordt dan informatie verstrekt over de verdere uitwerking van het voorkeursalternatief en de planning. De informatieavond vindt plaats in het Trefcentrum te Bedum, Professor Mekelstraat 1-5, van 20.00 tot 22.00 uur (zaal open om 19.30 uur).

Fietsroute Plus: verkeersveilig en aantrekkelijk Een Fietsroute Plus is een hoogwaardig fietspad waarbij de fietser extra kwaliteit wordt geboden in de vorm van onder andere een goede verharding, voldoende breedte en een aantrekkelijke, verkeersveilige route. Het streven is dat meer mensen de fiets gaan zien als een goede vervanging van de auto, bijvoorbeeld voor de rit tussen huis en werkplek. Bovendien draagt fietsen bij aan een beter klimaat en is het gezond. De eerste Fietsroute Plus zal worden aangelegd tussen Groningen en Zuidhorn. De tweede route wordt de verbinding tussen Bedum en Groningen.

Knelpunten op veelgebruikte fietsroutes
Een jaar geleden zijn de provincie en de gemeenten Bedum en Groningen gezamenlijk gestart met een studie naar de knelpunten op de verschillende verbindingen tussen Bedum en Groningen.

Ook hebben inwoners van onder andere Bedum, Zuidwolde en Groningen tijdens bijeenkomsten in juni en oktober 2008 knelpunten en verbetersuggesties genoemd. Gebleken is dat de route via de Groningerweg en de route van Zuidwolde via het Ellerhuizerkleipad naar Bedum veel worden gebruikt. Fietsers ervaren de oversteeksituatie bij Ellerhuizen en het kruisen van de op- en afrit van de Eemshavenweg en de zijwegen in Zuidwolde als knelpunt. Ook de breedte van het Ellerhuizerkleipad en van het fietspad langs de Groningerweg tussen Ellerhuizen en Zuidwolde is een knelpunt. Dit vanwege conflicten met het bromfietsverkeer aldaar.
Uit de studie zijn vier alternatieven ontwikkeld, beoordeeld op basis van criteria als verkeersveiligheid, landschappelijke aspecten en technische haalbaarheid. Deze vier hebben geleid tot één voorkeursalternatief.

Planning en informatie
In de komende maanden worden de plannen voor de Fietsroute Plus nader uitgewerkt. Daarna kan het college van Gedeputeerde Staten van Groningen het plan vaststellen. De uitvoering start naar verwachting begin 2011. Lees voor meer informatie de bekendmaking van deze avond.

9 maart 2009