KPMG

Minder overnames door opkomende markten in Westerse landen

09|03|09 - Grensoverschrijdende transacties vanuit opkomende markten lijken de crisis iets beter te doorstaan dan transacties vanuit ontwikkelde markten, hoewel in beide richtingen sprake is van een sterke neergang.", constateert Gopal Ramanathan.

Het aantal overnames door bedrijven in de opkomende markten van ondernemingen in de westerse wereld is in het laatste halfjaar van 2008 voor het eerst gedaald. In de laatste zes maanden werden slechts 107 transacties door bedrijven in de opkomende markten geregistreerd, een daling van 28%. Het aantal overnames door Westerse bedrijven van ondernemingen in de opkomende markten nam af tot 230 transacties, een daling van 37%. Dit blijkt uit halfjaarlijks onderzoek van KPMG.

Bij het onderzoek zijn de transactiestromen tussen tien geselecteerde opkomende economieën en elf van de belangrijkste ontwikkelde markten geanalyseerd, waaronder Nederland. Hoewel het aantal overnames door de opkomende markten in de Westerse wereld nog steeds achterloopt bij het aantal transacties door de ontwikkelde landen in de opkomende economieën, wordt dit verschil kleiner.

"Grensoverschrijdende transacties vanuit opkomende markten lijken de crisis iets beter te doorstaan dan transacties vanuit ontwikkelde markten, hoewel in beide richtingen sprake is van een sterke neergang.", constateert Gopal Ramanathan van KPMG.

Ramanathan: "Voordat we te enthousiast worden over de schijnbare robuustheid van de kopers uit opkomende markten, moet er echter opgemerkt worden dat er een aantal factoren zijn die het aantal transacties met kopers uit opkomende markten verder zullen beperken.

Allereerst is er de factor vertrouwen. Voordat de kredietcrisis toesloeg werden kopers uit opkomende markten meegesleept door een golf van enthousiasme die ontstond nadat nationaal toonaangevende organisaties baanbrekende transacties hadden afgesloten, waardoor ze vaste voet kregen in de ontwikkelde markten. Aangemoedigd door het succes van hun landgenoten gingen deze kopers zelf op zoek naar een lucratieve deal.

In de opkomende markten werd het vertrouwen aanvankelijk versterkt door deze transacties, maar nu lijkt het vertrouwen juist geschaad door de wijze waarop een aantal transacties nadien in de problemen zijn gekomen. Hierdoor is in deze markten de bereidheid tot kopen afgenomen."

Veel ondernemingen lijken zich volgens Ramanathan nu weer meer op de eigen binnenlandse markt te richten. Ramanathan: "In China worden ze hiertoe zelfs actief aangemoedigd door de eigen overheid. Er bestaat dus een gerede kans dat in de toekomst transacties voornamelijk beperkt zullen blijven tot het eigen land. Overal ter wereld worden kopers duidelijk belemmerd door een gebrek aan krediet. Zelfs kopers die op het moment nog financiering ter beschikking hebben, zullen ondanks de geringe concurrentie niet noodzakelijkerwijs hun kooplust botvieren.

Op het moment zijn er veel beleggingswaarden beschikbaar tegen sterk gereduceerde prijzen, maar kopers in de opkomende markten blijken niet van zin om bedrijven op te kopen die in ernstige problemen zijn, hoe aantrekkelijk het aanbod ook lijkt.

Het valt dus te verwachten dat grensoverschrijdende transacties pas weer op gang komen wanneer er weer liquiditeit vrijgemaakt wordt. Waarschijnlijk zal een heropleving van de de markt worden ingeleid door middelgrote ondernemingen die middelgrote transacties afsluiten."

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2009 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.