Ministerie van Defensie

De Vries aan boord onderzeeboten

9 maart 2009, 16.16 uur

Staatssecretaris De Vries krijgt uitleg tijdens zijn bezoek aan de Groep Onderzeeboten. Staatssecretaris Jack de Vries heeft vandaag in Den Helder een werkbezoek gebracht aan de Groep Onderzeeboten van de Koninklijke Marine. Daar liet hij zich door groepsoudste kapitein-ter-zee Peter de Harder informeren over de rol van de onderzeeboten voor de Nederlandse en internationale maritieme strijdkrachten.

De Harder gaf aan dat wereldwijd het aantal onderzeeboten toeneemt. Deze worden ingericht als lanceerplatform voor kruisraketten en zijn steeds meer geoptimaliseerd voor operaties in kustwateren.

Personeelstekort

De Vries werd ook bijgepraat over de personeelstekorten, die bij een kleine eenheid als de Groep Onderzeeboten extra snel merkbaar zijn. Het levensverlengend onderhoud van de Walrusklasse en de staat van Hr.Ms. Mercuur kwamen ook ter sprake.

Op de stoel

De staatssecretaris kreeg de gelegenheid om de diepte in te gaan in de onderzeeboottrainer waar hij plaats mocht nemen op de stoel van de roerganger. Daarna kreeg hij nog een rondleiding over Hr.Ms. Walrus, waar hij met de bemanning praatte over het leven en werk aan boord.