Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Nog veel koudwatervrees voor waterplein in Bloemhof

Veiligheid moet een belangrijk aandachtspunt zijn bij de verdere uitwerking van de plannen voor een waterplein in Bloemhof. Dat was de conclusie na een presentatie en debat op 3 maart in de commissie Ruimtelijke Zaken. De deelgemeente wil niet opdraaien voor hoge onderhoudskosten; met de gemeente moeten afspraken worden gemaakt over wat er gebeurt als de proef mislukt. En in het verdere traject moeten bewoners meepraten, zowel over de inrichting van het plein als over het beheer en veiligheid.

Voorlopig ontwerp
Het concept 'waterplein' is bedacht om tijdelijk overvloedig regenwater op te vangen. Dat wordt nu nog in de singels geloosd, maar bij hevige regenval is de capaciteit onvoldoende en lopen straten en kelders onder. Voor een pilot met een waterplein is ook naar andere locaties in de stad gekeken, maar het Bloemhofplein bleek het meest geschikt. Er is een eerste ontwerp gemaakt, vooral bedoeld om het idee toe te lichten. De inrichting staat nog niet vast.

Speelmogelijkheden
Het plein wordt verdiept aangelegd. In het voorbeeldontwerp komt aan de ene kant van het plein een sportterrein met getrapte randen die als tribunes kunnen dienen. Aan de andere kant zou een golvend plein kunnen komen, dat door hoogteverschillen leuke speelmogelijkheden biedt. Bij hevige buien stroomt regenwater vanuit de omliggende straten in een waterkamer in het midden van het plein. Daar wordt het eerst gefilterd voordat het (hoorbaar) in kleine straaltjes op het plein klettert.

Maximaal 32 uur
Berekend is dat er 20 tot 50 keer per jaar zo'n 15 centimeter water op het golvend deel van het plein zal staan. 10 tot 30 keer per jaar loopt het plein vol tot zo'n 30 centimeter hoogte, dan staat ook het sportveld onder water. Gemiddeld ééns per tien jaar valt er zoveel hemelwater dat het plein tot aan de rand zal vollopen (1.20 meter diepte). Het water wordt - zodra de singel dat aan kan - afgevoerd naar de Hillevliet. De periode dat het plein onder water zal staan, duurt maximaal 32 uur, zo werd de commissie voorgerekend.

Problemen in de wijk
Moeders van kinderen die op het Bloemhofplein spelen, maken zich zorgen over de veiligheid van een waterplein, meldde Jan Hordijk, voorzitter van de Bewoners Organisatie Bloemhof, in de commissie. Verder merkte hij op dat tot voor kort alleen was gesproken over een ondergrondse wateropvang, pas heel recent is het plan voor een waterplein bekend geworden. Hordijk vreest dat de buurt de aanleg van een waterplein niet aan kan vanwege de sociaal-maatschappelijke problemen in de wijk.

Net beetje rustiger
Er zijn al diverse bouwprojecten uitgevoerd in de omgeving, en na een periode met veel jeugdoverlast begint de rust volgens Hordijk net een beetje terug te keren. Dat zou worden verstoord als het Bloemhofplein voor een periode van 9 tot 12 maanden op de schop moet. Want waar kan de jeugd dan terecht? Ook noemde de BOB-voorzitter het risico van scheuren in de vooroorlogse huizen door zwaar bouwverkeer. Hij riep de politici op om eerst met bewoners te praten en dan pas een besluit te nemen.

Medewerking
Dagelijks bestuurder Mieke van der Graaf vertelde dat het dagelijks bestuur in de nazomer heeft besloten medewerking te verlenen aan een waterplein op deze plek. Maar over diverse zaken moet nog met de wethouder worden gesproken. Door wisselingen in het dagelijks bestuur van de deelgemeente zijn de bewoners nog niet geïnformeerd. Van der Graaf wilde eerst de commissie informeren en met de leden bespreken hoe de bewonersparticipatie voor dit project met de nodige extra aandacht kan worden opgezet.

Werkgroep
De deelgemeente wil zo snel mogelijk met de bewoners in gesprek over de inrichting en veiligheid van het waterplein. "Er moet zo snel mogelijk een werkgroep starten", sprak Van der Graaf richting de BOB-vertegenwoordiging. Met Thuis op Straat wil Van der Graaf alternatieve locaties zoeken voor sport en spel. Ze schetste het belang van een strakke planning voor de uit te voeren werkzaamheden en zei zich voor te kunnen stellen dat de werkzaamheden in een bepaalde periode beginnen, dus niet in de zomer vanwege het gebruik van het plein, maar pas na de herfstvakantie.

Hoeveel dagen niet spelen?
Yvonne de Winter (Lijst Smit) wees op de gevaren van het waterplein. "Kinderen kunnen er het ene moment veilig spelen, maar het andere moment wordt het er gevaarlijk. Hoe leg je hen dat uit?" In het participatietraject zal hier uitvoerig met de bewoners over worden gesproken, verklaarden de ambtenaren die de presentatie hadden gegeven. De Winter zei het jammer te vinden dat bewoners niet eerder betrokken zijn bij de planvorming. "Hoeveel dagen per jaar is er geen speelmogelijkheid", vroeg Yusuf Tahiro?lu (GroenLinks). "En is dit waterplein veel duurder dan andere oplossingen, zoals verbreden van de singels?" Beide zaken waren nog niet bekend, maar worden nog verder doorgerekend.

Tekst: Emile Hilgers
Onder verantwoordelijkheid van de griffie