Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Deelgemeente ziet zich niet als uitvoeringsorganisatie

Het verzorgen van participatie, maatwerk voor de burger, en zorgen dat er in de wijken een aanspreekbare overheid bestaat. Zo beschreef Marco van Lent de belangrijkste taken van de deelgemeente in de ogen van de commissie Bestuurlijke Zaken. Kort daarvoor was hij door een meerderheid van de commissie aangewezen als afgevaardigde van de deelraad Feijenoord op de werkconferentie in Domburg op 10 en 11 maart. Daar praten de deelgemeenten en het gemeentebestuur over de verbetering van het Rotterdamse bestuur.

Taakverdeling
De belangrijkste leidraad in de discussie dient te zijn dat een burgernabij bestuur nodig is, schetste PvdA-fractievoorzitter Van Lent. Ook een heldere, eenduidige organisatiestructuur is essentieel. Duidelijk moet zijn wat de rol is van de gemeente en welke taken en bevoegdheden de deelgemeenten hebben. Als het voorstel van burgemeester en wethouders wordt gevolgd, worden de deelgemeenten wijkraden met vooral uitvoerende taken en een kleinere raad met een afgeslankt ambtelijk apparaat dat wordt aangestuurd vanaf de Coolsingel.

VRD-notitie
De Verenigde Rotterdamse Deelgemeenten (VRD) hebben een eigen notitie opgesteld met als belangrijke punten: een goede overlegstructuur tussen college en deelgemeenten, handhaving van het duale bestel op deelgemeentelijk niveau, een eigen ambtelijke organisatie onder leiding van een deelgemeentesecretaris, en een duidelijk en sterker opdrachtgeverschap naar de gemeentelijke diensten. Uitgangspunt in de notitie van de deelgemeenten is een gezamenlijke inspanning om zaken te verbeteren.

Beleidsmatig
Het debat naar aanleiding van de VRD-notitie spitste zich toe op de beleidsmatige rol die de deelgemeenten willen behouden. Commissielid George Verhaegen (SP) had een eigen conceptnotitie geschreven voor Feijenoord waarin hij aangaf dat de deelgemeente weliswaar zeggenschap heeft over de belangrijkste Zaken op wijkniveau, maar tegelijkertijd ook verantwoordelijk is voor de uitvoering van het stedelijk beleid. "Wij zijn geen uitvoeringsorganisatie", was hierop de reactie van Marco van Lent, "dat is veel meer de taak van de gemeentelijke diensten. Wij zijn juist een organisatie die beslissingen moet nemen."

Geen verlengstuk
"Het ligt niet aan de deelgemeenten dat de diensten niet goed functioneren", zei Jan Smit (lijst Smit) in een reactie op het voorstel van het college. Serdar Ciçek (PvdA) steunde zijn fractievoorzitter: "Wij zijn geen verlengstuk van de Coolsingel". Hij constateerde dat telkens vóór de verkiezingen het deelgemeentebestel ter discussie wordt gesteld. "Wij zijn geen complementaire organisatie", was het standpunt van Jamal El-Mahi (GroenLinks). "Als deelgemeente hebben wij ambities, we hebben een andere problematiek dan andere deelgemeenten en willen die zelf kunnen aanpakken."

Eigen prioriteiten
Deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn haakte daar op in. "Deelgemeenten zouden geen uitvoeringsorganisatie moeten zijn van gemeentelijk beleid. Onze prioriteiten kunnen immers anders zijn. Als de stad kiest om ouderenzorg prioriteit te geven, moet dat niet ten kosten gaan van de voorzieningen voor de jeugd in onze deelgemeente." In antwoord op een vraag van Marijke Goedegebuur (lijst Goedegebuur) antwoordde Oudshoorn dat in de VRD-notitie bewust niets wordt gezegd over verkleining van het dagelijks bestuur en de deelraad. "Daar gaat de politiek over, dus de raden."

Participatie
Nel Noël-Arnold (Leefbaar Rotterdam) was het ermee eens dat er meer duidelijkheid moet komen over de bevoegdheden. Ze gaf Van Lent wel een vraag mee: "Wat gebeurt er met onze ambtenaren bij opheffing of afslanking van de deelgemeenten?" Verhaegen hamerde net als in zijn stuk op het belang van participatie, "voor alle bewoners". Het duale systeem is het beste systeem om het belang van de burger te behartigen, zo besloot Van Lent zijn samenvatting van de zienswijze van de commisssie. "Zo kunnen we richting dagelijks bestuur aangeven wat er goed en fout gaat bij het maken van bestuurlijke keuzes."

Schandalig
Overigens was de uitnodiging om iemand uit de deelraad af te vaardigen naar het overleg tussen gemeente en deelgemeenten volgens commissievoorzitter Henk van Rijn 'schandalig laat' binnengekomen. Gelukkig was toevallig nog diezelfde avond deze vergadering gepland en kon de woordvoerder namens de raad van Feijenoord door de commissie worden gekozen.

Tekst: Emile Hilgers
Onder verantwoordelijkheid van de griffie