Warchild


Veghel4WarChild is officieel begonnen
De aftrap
Wij, maar waarschijnlijk ook heel veel inwoners van Veghel, schrokken zich kapot toen ze 8 maart wakker werden. Het regende pijpenstelen, en dat terwijl de kick-off van Veghel4WarChild die middag buiten plaats zou vinden! In de weken voorafgaand aan 8 maart zijn vrijwilligers van Veghel4WarChild langs 14 basisscholen in Veghel en omstreken gegaan om alle leerlingen te vertellen over War Child. Tijdens deze voorlichting werden alle leerlingen gevraagd om op 8 maart naar de voetbalvelden van Blauw Geel te komen om daar met z'n allen een levend peaceteken en een levende smiley te vormen. Gelukkig trokken de meesten zich niks van de regen aan en kwamen honderden kinderen naar de kick-off. Toen de regen ophield en de zon zelfs tevoorschijn kwam, vertelde Wethouder Riny van Rinsum waarom hij het zo belangrijk vindt dat alle kinderen uit Veghel aan deze actie meedoen: "Denk je `ns in: kinderen van jullie eigen leeftijd, die geboren zijn in een oorlogsgebied en die nooit gevoeld hebben hoe het is om te kunnen gaan en staan waar ze willen. Of erger nog: kindsoldaten; kinderen die gedwongen worden om andere mensen te doden."

Na de officiële aftrap door wethouder Riny van Rinsum startte de middag met het debuut van de Fioretti band 'Third Floor Saints'. Hierna lazen Meike van Zutphen, Claudia Hanegraaf, Lieke van Stiphout en Britt van Sonsbeek hun zelfgeschreven gedichten voor. Zij deden mee aan een andere actie van Veghel4WarChild, namelijk de recordpoging van Jan van Veen om het aller langste gedicht ter wereld te maken. Er was zelfs een leerling die een gedicht van maar liefst 10 kantjes wilde schrijven!

Djumbo
Na het eerste optreden en de gedichten was het tijd voor Djumbo. De meiden, die vanuit een geblindeerde taxi snel het podium oprenden, zorgden ervoor dat iedereen stond te dansen en te springen. Na hun optreden werden ze bestormd voor een handtekening.

Levend peaceteken maken
Het laatste onderdeel was het maken van een levend peaceteken en een levende smiley. Vanuit een hoogwerker maakte een fotograaf foto's van deze tekens. De foto's worden nu verwerkt in kalenders en kaarten. De komende weken gaan alle kinderen langs de deuren om deze te verkopen en zo nog meer geld op te halen voor War Child. Wij vinden het heel bijzonder dat een heel dorp de krachten bundelt voor oorlogskinderen. Iris, actiecoördinator bij War Child: "De vele kinderen die met kleine bijdragen WarChild ondersteunen, maken wel het verschil."

Wij hebben een topdag gehad, met heel veel vrolijke kinderen, gezelligheid een superteam van vrijwilligers. We kijken nu al uit naar de volgende actie van Veghel4WarChild!