Gemeente Bunnik


Vitras/CMD garandeert zorg in 2009

Gemeenten inventariseren mogelijkheden zorg in 2010 en verder

De continuïteit van de zorg die Vitras/CMD in Midden Nederland levert, is voor de rest van dit jaar gegarandeerd. Dat is het resultaat van intensief overleg tussen Vitras/CMD en de dertien Utrechtse gemeenten waar deze zorginstelling werkzaam is. De gemeenten, waaronder Bunnik, zijn verheugd over de uitkomst die zij met name in het belang achten van cliënten en het betrokken personeel.

Sinds 24 februari jongstleden maakt Vitras/CMD geen deel meer uit van Meavita, dat in grote financiële moeilijkheden belandde. Als zelfstandige organisatie is Vitras/CMD in staat haar activiteiten in 2009 voort te zetten.

Hoewel Vitras/CMD heeft aangekondigd intern aan kostenbesparingen te werken, hebben de gemeenten zorgen over de financiële positie van de instelling en over het toekomstperspectief van de activiteiten. Het eigen vermogen van Vitras/CMD is sterk geslonken en een deel van haar activiteiten - AWBZ-hulp en hulp bij het huishouden - is verlieslatend.

Inventariseren
De betrokken gemeenten inventariseren de komende maanden de mogelijkheden om de zorg ook in 2010 en verder te garanderen. In de loop van dit jaar lopen veel contracten voor hulp bij het huishouden af en moeten nieuwe contracten gesloten worden. Ook beoordelen de gemeenten op welke wijze de jeugdgezondheidszorg en het algemeen maatschappelijk werk in de komende jaren het best kan worden georganiseerd.

Bij het beantwoorden van deze vragen brengen de gemeenten diverse scenario's in beeld - die per gemeente verschillend kunnen zijn - en wordt ook gesproken met Vitras/CMD, dat op dit moment een belangrijke rol heeft in de uitvoering van deze activiteiten. Uitgangspunt is dat de zorg ook na 2009 gegarandeerd is en dat de huidige zorgverleners gewoon hun werk kunnen blijven doen.

De gemeenten verwachten in juni met raadsvoorstellen te komen over de uitvoering van de hulp bij het huishouden, jeugdgezondheidszorg en algemeen maatschappelijk werk vanaf 2010.

Om de heroverwegingen in goede banen te leiden hebben de gezamenlijke gemeenten een stuurgroep ingesteld, bestaande uit de wethouders Nicole Teeuwen (Houten), Carla Curvers (Nieuwegein) en Jan Burger (Wijk bij Duurstede). Ambtelijke ondersteuning wordt geleverd door verschillende gemeenten en de provincie Utrecht.

De dertien gemeenten in Midden Nederland waar Vitras/CMD werkzaam is, zijn: Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Wijk bij Duurstede en Zeist.

* Algemene informatie