Waterschap Dommel

waterpark

Rioolwaterzuivering Soerendonk wordt waterpark

Publicatiedatum : 9 maart 2009

Wandelen langs sloten en vijvers

Aan het eind van deze zomer start Waterschap De Dommel met de verbouwing van de rioolwaterzuivering Soerendonk. De nieuwe zuivering maakt het water nog schoner en er komen diertjes en planten in het gezuiverde water. Hierdoor wordt de Buulder Aa - de beek waar het gezuiverde water op wordt geloosd - schoner en krijgt de natuur in de beek een stevige impuls. De nieuwe zuivering ligt in een soort waterpark met sloten en vijvers. Om het publiek te laten genieten van dit schouwspel, komen er wandelpaden langs de zuivering.

Schoon en natuurlijk water

De rioolwaterzuivering Soerendonk aan de provinciale weg tussen Maarheeze en Soerendonk zuivert sinds 1968 rioolwater uit Budel, Gastel, Maarheeze en Soerendonk. Dagelijks stroomt er zo'n 5.500 m³ water door de zuivering. Na de verbouwing van de inmiddels verouderde zuivering wordt vrijwel al het fosfaat en stikstof, de grootste boosdoeners in het riool, uit het water gehaald. Bovendien komt het gezuiverde water in diverse sloten en vijvers terecht voordat het wordt geloosd op de Buulder Aa. In de sloten en vijvers zitten riet, waterplanten en kleine diertjes als watervlooien en waterkevers, voedsel voor vissen en kikkers.

Geen rioollucht

De laatste vijver van het park wordt een ideale verblijfplaats voor vogels, vissen, kikkers, libellen en vlinders. Met behulp van een zogenaamde vistrap kunnen vissen en amfibieën zonder hindernissen heen en weer zwemmen tussen deze vijver en de Buulder Aa. Een deel van het waterpark wordt toegankelijk voor publiek. Er worden wandelpaden aangelegd, die aansluiten op het wandel- en fietsroutenetwerk langs het waterpark. De nieuwe zuivering is stiller dan de bestaande zuivering. Ook ruik je straks niet meer dat je bij een rioolwaterzuivering staat.

Sloopafval geschikt voor hergebruik

Het nieuwe waterpark wordt straks zo'n 10 hectare groot. Bij de bouw van de nieuwe zuivering is veel aandacht voor duurzaamheid. Zo is gekozen voor energiezuinige apparatuur en voor materialen die kunnen worden hergebruikt. Ook wordt het sloopafval van de bestaande zuivering zodanig verwerkt dat het weer geschikt is voor toepassing in nieuwe bouwwerken.

Nieuwe zuivering najaar 2010 in gebruik

Deze zomer wordt gestart met de werkzaamheden, in het begin zijn dat vooral graafwerkzaamheden. Tijdens de bouw van de nieuwe zuivering, blijft de oude zuivering in werking. Waterschap De Dommel verwacht de nieuwe zuivering in het najaar van 2010 in gebruik te kunnen nemen. Het waterpark is naar verwachting in het voorjaar van 2011 klaar. Op dit moment worden de bestektekeningen gemaakt en lopen er procedures om de juiste vergunningen te krijgen. Ook wordt een klein bestemmingsplan gemaakt voor de zuivering. Zowel de ontwerpvergunning voor de Wet milieubeheer als het ontwerpbestemmingsplan komen bij de gemeente Cranendonck ter inzage te liggen.

Onderdeel gebiedsprogramma Baronie Cranendonck

De bouw van de nieuwe zuivering in Soerendonk maakt deel uit van gebiedsprogramma Baronie Cranendonck. In dit programma slaan diverse organisaties de handen ineen om Baronie Cranendonck te versterken voor de toekomst. Prachtige natuur, rijke cultuurhistorie, meer recreatiemogelijkheden en sterke landbouw staan daarbij centraal. De verbouwing van de rioolwaterzuivering Soerendonk wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de EU. Hiernaast wordt subsidie verleend door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat in het kader van innovatie Kaderrichtlijn Water.