Arbouw


betonboorder...

Nieuwe handzaag moet werk betonboorder veiliger maken

Arbouw en de Boorinfo Branche Vereniging gaan nauw samenwerken om een nieuwe, veilige elektrische handzaag op rail te ontwikkelen. Hiermee moet een einde komen aan het gebruik van aangepast gereedschap met zaagbladen met een te grote diameter.

Op donderdag 5 maart, tijdens de jaarlijkse vergadering in Houten, stemden de leden van de vereniging voor betonboorbedrijven in met de ondertekening van een intentieverklaring. Onder toeziend oog van de leden werd de verklaring ondertekend door Cees van Vliet van Arbouw en Peter Wilke van Boorinfo.
Met de verklaring committeren beide organisaties zich aan de ontwikkeling van een prototype handzaag op rail. Deze moet voldoen aan alle wettelijke eisen en normeringen. Door de toepassing van een rail zal het gereedschap tevens een alternatief bieden voor het uit de hand zagen met te grote zaagbladen in wanden.
Betonboorders verrichten veelvuldig zaagwerkzaamheden. In de praktijk worden vaak door de gebruiker aangepaste handzagen met te grote zaagbladen gebruikt. Dit is onveilig omdat het gereedschap er onvoldoende op is toegerust en de blootstelling aan trillingen en stof erdoor wordt vergroot. De arbeidsinspectie deelt boetes uit voor het werken met eigenhandig aangepast gereedschap.
Met het ondertekenen van de intentieverklaring en de ontwikkeling van een prototype zal het voor leveranciers aantrekkelijk worden om het nieuwe gereedschap te gaan maken. Arbouw en Boorinfo willen de blauwdruk uiterlijk in maart 2011 klaar hebben. Boorinfo neemt de verplichting op zich een producent bereid te vinden de nieuwe handzaag in productie te nemen en te verkopen. Er zal worden getracht de aanschafprijs zo laag mogelijk te houden.

Bron: Persbericht Arbouw
Datum: 7 februari 2009