SGP


09 - 03 - 09 | Belastingaftrek anbi-lijst Belastingaftrek anbi-lijst

Net als de Belastingdienst, heeft ook de SGP extra aandacht voor giften. Vandaag heeft Van der Vlies bij staatssecretaris De Jager van Financien aangedrongen op verheldering van de lijst met Algemeen Nut Beogende Instellingen. Op die lijst staan alleen de officiele aanduidingen, en niet de namen die in het spraakgebruik gangbaar zijn. Dat leidt tot veel zoekwerk en misverstanden bij mensen die giften overmaken. Daarom wil de SGP dat op die door de Belastingdienst opgestelde lijst ook de 'normale' namen worden vermeld.
---

Belastingaftrek anbi-lijst

Schriftelijke vragen van het lid Van der Vlies (SGP) aan de staatssecretaris van Financiën


1. Bent u bekend met het feit dat in de lijst met Algemeen Nut Beogende Instellingen alleen de officiële statutaire namen van instellingen worden vermeld?


2. Bent u bekend met het gegeven dat de statutaire naam van veel instellingen niet gelijk is aan de functionele werknaam waaronder een instelling bij het brede publiek bekend staat? Een voorbeeld daarvan is de stichting âBond tegen het Vloekenâ, die de statutaire naam draagt van âStichting de Bond tegen het Schenden van Gods Heilige Naamâ.


3. Is het u bekend dat verschillende instellingen door het geschetste probleem heel slecht vindbaar zijn op de daarvoor bedoelde website van de Belastingdienst voor burgers die willen weten of een instelling al dan niet anbi-geregistreerd is?


4. Bent u met mij van mening dat het geschetste probleem onwenselijk is, omdat het niet vinden van een instelling consequenties kan hebben voor schenkingen van burgers aan de betreffende instelling?


5. Bent u bereid om instellingen de mogelijkheid te bieden om naast de statutaire naam van een instelling ook de functionele werknaam als alias in de anbi-lijst te vermelden? Zo ja, wilt u dat op zo kort mogelijke termijn realiseren? Zo nee, waarom niet?