TenneT


Goede marktinformatie cruciaal voor netplanning

09-03-2009 TenneT verstuurt deze maand een vragenlijst over de ontwikkelingen in productie en verbruik aan al haar klanten om voor het nieuwe Kwaliteits- en Capaciteitsplan over de meest actuele informatie te kunnen beschikken. Daarnaast zal een aantal klanten ook een aanvullende vragenlijst ontvangen ter voorbereiding op een interview. TenneT wil zo haar visie op de ontwikkelingen van de elektriciteitsmarkt toetsen met marktpartijen.

Het resultaat van deze zogenoemde 'marktconsultatie' is een geanonimiseerd eindrapport met bevindingen dat gebruikt wordt als input voor het Kwaliteits- en Capaciteitsplan 2010 -2016. Naast het voldoen aan een wettelijke verplichting is het belang van dit plan dat klantenkunnen zien waar TenneT het net verzwaart en welke projecten eraan komen. Verder biedt het plan ook informatie over toekomstige marktontwikkelingen zoals TenneT deze ziet.

Effect economische crisis
De meest actuele vraag is misschien wel wat voor effect de economische crisis heeft op de elektriciteitsmarkt, nu en in de toekomst.De economische crisis kan leiden tot structurele veranderingen in het nationale elektriciteitsverbruik, wellicht door de focus op besparing en het verdwijnen van industrie. In de vragenlijst gaat TenneT hier uitgebreid op in. Verder zou de recessie ook een rem kunnen zetten op plannen voor uitbreiding van productievermogen. Dit mede gezien het feit dat de totale omvang van de projectportefeuille veel meer is dan op grond van de vraagontwikkeling noodzakelijk. Uw medewerking wordt daarom zeer op prijs gesteld en is van groot belang voor de toekomstige ontwikkeling van het hoogspanningsnet in Nederland.

De bevindingen van de marktconsultatie zijn eind april op www.tennet.org te vinden.

Downloads

Vragenformulier aangeslotenen met vraag (doc 78,50 Kb) Vragenformulier aangeslotenen met productie (doc 88,00 Kb)