TenneT


TenneT: Visie NMa geeft extra ruimte op het net

09-03-2009 Het aansluitbeleid in Nederland is afgelopen jaren onderwerp van discussie, zowel in de politiek als in de energiesector zelf. Ook de NMa heeft haar visie gegeven. Hoe kijkt TenneT tegen deze visie aan? En wat zijn de gevolgen voor de klanten?

Er is beperkte transportruimte op het Nederlandse net, door een grote vraag naar aansluitingen op het net. TenneT breidt momenteel haar net op tal van plaatsen uit. Omdat infrastructurele uitbreidingen echter langer duren, is er her en der schaarste ontstaan. Recent heeft de NMa haar visie gegeven op het huidige aansluitbeleid. De NMa geeft in het document "Visiedocument Transportschaarste" aan dat door de ontwikkeling van de energiesector het nodig is dat er op een andere manier naar het aansluitbeleid moet worden gekeken, nu er schaarste is aan transportcapaciteit.

Maak gebruik van beschikbare ruimte op het net
TenneT is blij dat de NMa duidelijkheid heeft gegeven over haar visie op het aansluitbeleid. Waar komt die visie op neer? In de visie van de NMa mogen netbeheerders, met de structurele netuitbreiding in het vooruitzicht, transportcapaciteit ten behoeve van productie uitgeven op grond van de enkelvoudige storingsreserve. Op basis van dit uitgangspunt heeft de NMa aangegeven dat de netbeheerders de ruimte die hiermee vrijkomt kunnen gebruiken om meer vermogen aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Voor die momenten dat er een tekort aan transportruimte ontstaat, mag de netbeheerder beperkingen opleggen om overschrijding van de belasting tot boven de norm te voorkomen.

Runback-contracten niet langer nodig
In haar Visiedocument heeft de NMa ook aangegeven dat een ontheffing voor runback niet langer nodig is. Runback-contracten zijn door een aantal partijen gesloten, die anders pas een aansluitovereenkomst konden sluiten nadat het net voldoende was uitgebreid. Partijen met runback-contracten hebben toen met TenneT afgesproken dat ze tot aan de voltooiing van de netuitbreiding, bij schaarste minder transportcapaciteit zullen gebruiken. TenneT zal met betrokken netbeheerders, de Energiekamer van de NMa en EZ om tafel gaan zitten om te kijken naar de vertaling van dit Visiedocument naar de praktijk en de gevolgen die dit heeft voor de partijen met een runback-contract.

Ook Ministeriële Regeling aanbevolen
Alhoewel dit Visiedocument meer transportruimte mogelijk maakt, zijn de mogelijkheden niet oneindig. In de visie wordt ook de Ministeriële Regeling (MR) aanbevolen, die eind december door de Minister van EZ naar de Tweede Kamer is verzonden. Deze regeling biedt voor netbeheerders een verdere verruiming van de mogelijkheden om nieuwe productie aan te sluiten. Zonder deze regeling kan in een aantal regio's minder vermogen worden aangesloten. Afwijzing van deze MR zou betekenen dat de invoering van een congestiesystematiek pas verwacht wordt met het van kracht worden van de wet "voorrang voor duurzaam". Deze zal niet eerder dan 2010 worden ingevoerd.

Vervolg en meer informatie
TenneT bespreekt de visie nog met onder meer de NMa. Tegelijkertijd is de discussie in de Tweede Kamer nog volop in gang. TenneT volgt de ontwikkelingen nauwlettend en houdt klanten zo goed als mogelijk op de hoogte. Indien u intussen vragen heeft, neem dan gerust contact op met onze relatiemanagers.

Lees ook: Vraag naar aansluitingen door tuinders blijft groot