Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Bodem woonwijk De Vosholen veilig om op te wonen (persbericht 010, 2009)

College studeert op uitspraak Rechtbank Groningen. Burgemeester en Wethouders overwegen hoger beroep bij de Raad van State in te stellen (inclusief een verzoek om schorsing) tegen de uitspraak van de Rechtbank Groningen van 2 maart 2009 over enkele verleende bouwvergunningen in de woonwijk De Vosholen. Morgen (dinsdag 10 maart) bespreekt het college dit onderwerp.

Over de geschiktheid van de bodem om er woningen op te bouwen en die veilig te bewonen, is bij het college geen enkele twijfel aanwezig. Er is begrip bij het college dat deze uitspraak en de ontstane situatie mogelijk tot onrust leiden bij huidige en toekomstige inwoners. Het college is van plan hen per brief over dit onderwerp te informeren.

Het college studeert nog op de uitspraak van de rechtbank die over procedurele aspecten heeft geoordeeld. Inhoudelijk heeft de rechtbank in de uitspraak niets over de kwaliteit van de bodem van De Vosholen gezegd. De provincie Groningen is als bevoegd gezag structureel nauw betrokken bij bodemonderzoeken en -saneringen in De Vosholen. Binnen die context gaf en geeft de gemeente Hoogezand-Sappemeer bouwvergunningen af, zo ook voor de 74 woningen aan de Notarisappel, de Peppeling en de Groninger Kroon.

De woonwijk De Vosholen ligt ten zuiden van de spoorlijn Groningen-Nieuweschans, deels in Hoogezand en deels in Sappemeer en zal na de volledige realisatie bestaan uit ruim 950 woningen. Tot 2009 zijn er al 424 woningen gebouwd en waren er 43 in aanbouw.