Politie Hollands Midden

Politiejaarcijfers Bodegraven/ Reeuwijk

Jaaroverzicht 2008

Bodegraven/Reeuwijk, 09-03-2009 o De politiecijfers van het team Bodegraven/Reeuwijk laten in 2008 een daling zien van het aantal auto-inbraken. Daartegenover staat een stijging van het aantal woninginbraken en het aantal (brom)fietsdiefstallen. Het aantallen meldingen van jeugdoverlast is toegenomen, maar het aantal controles op jeugd is ook fors gestegen.

Woninginbraken In Bodegraven en in Reeuwijk is in 2008 132 keer ingebroken in een woning of gepoogd in te breken. In 2007 stopte de teller op 113. Bijna 20 inbraken minder dan in 2008. De teamchef Henk Zielstra: Inbraken en insluipingen komen helaas nog teveel voor. Inwoners moeten zich bewust zijn van het risico en maatregelen nemen. Geen deuren of ramen open laten en goed hang- en sluitwerk aanbrengen, het kan echt het verschil maken.

Auto-inbraken Het aantal auto-inbraken is in het politieteam afgenomen van 292 auto-inbraken naar 252. De teamchef: Dit is een trend die we samen met de gemeente en de inwoners het komende jaar willen doorzetten. Wij zullen als politie blijven controleren, ook in de nachtelijke uren, op verdachte personen. Aan de andere kant vragen wij de inwoners om alert te blijven en ons ook te bellen als zij iets verdacht zien. Zij zijn immers de ogen en oren van een wijk. Uiteraard helpt het ook als de bewoners geen waardevolle spullen in de auto achter laten.

Jeugdoverlast De politie heeft het afgelopen jaar veel meer dan in 2007 gecontroleerd op jeugdgroepen. Dit heeft te maken met de toename van het aantal meldingen van overlast. In 2008 werd er 261 keer door bewoners een melding gemaakt van overlast tegenover 190 in 2007. De politie heeft niet alleen gereageerd op meldingen, maar maakt ook gebruik van een plan van aanpak als blijkt dat er veel overlast ervaren wordt van een hanglocatie. Dit houdt tevens in dat er door de agenten van het team regelmatig gecontroleerd wordt, ook als er geen meldingen zijn. Zo proberen we de jongeren duidelijk te maken dat er regels zijn en dat ze zich daaraan moeten houden. Dit betekent ook dat wij als politie op deze regels moeten controleren en dat is het afgelopen jaar veelvuldig gedaan, aldus de teamchef. In 2007 werd er 606 keer een controle uitgevoerd op bijvoorbeeld hangplaatsen. In 2008 zijn er uiteindelijk 738 controles gedaan.