CDA

Sterk: Generatiewoningen in de Randstad

Deze week sprak de Tweede Kamer over de toekomstvisie van de Randstad, die neergelegd is in de nota âRandstad 2040â . Namens het CDA voerde Mirjam Sterk het woord. Tijdens het debat hield Sterk een pleidooi voor generatiewoningen. Deze woningen, waar oudere mensen met hun kinderen en eventueel kleinkinderen wonen, kunnen veel voordelen bieden. Volgens Sterk zijn die ideaal voor het combineren van werken en zorg.

Als de kinderen klein zijn, kunnen de opa's en oma's oppassen als de ouders aan het werk zijn. âMaar het gezin kan ook voor hen zorgen als ze hulpbehoevend wordenâ, redeneert Sterk. âDe zorg voor kinderen en ouderen is beide zwaar. Dit kan een oplossing zijn. De generatiewoning is een concept voor de toekomst: het maakt de combinatie van werk en mantelzorg mogelijkâ.

Sterk vroeg minister Cramer om niet te veel regels voor generatiewoningen te laten gelden. Zo wil ze dat er makkelijk vergunningen voor worden verstrekt, zodat een familie snel actie kan ondernemen. Generatiewoningen kunnen worden gerealiseerd door woningen samen te trekken of door in een groot huis, bijvoorbeeld een boerderij, een nieuwe wooneenheid te creëren.

Sterk had meer punten van kritiek op de structuurvisie Randstad 2040. Zo bekritiseerde zij de doelstelling om in 2040 een half miljoen extra woningen in de Randstad te bouwen. Sterk: âHet gaat om kwaliteit niet om kwantiteit. De Randstad met hoogbouw volbouwen is geen oplossing. Mensen willen naar buiten kunnen, een tuintje en speelruimte voor de kinderen hebbenâ. Ook de plannen rondom het Groene Hart konden de CDA-er niet bekoren. Minister Cramer wil hier metropolitane parken van maken, zoals het Central Park in New York. Sterk: âHet Groene Hart moet beschikbaar blijven voor boeren, burgers en buitenlui. Landschapsparken moeten het worden, waar boeren zich thuis voelen, mensen ruim kunnen wonen en stedelingen kunnen recreërenâ.
---