Vlaamse Overheid

zingend Nederlands

Lenny & de Wespen leren anderstaligen al zingend Nederlands

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

maandag 2 maart 2009
Anderstaligen in de Vlaamse Rand kunnen vanaf 9 maart buiten de lesuren hun kennis van het Nederlands op een nieuwe manier aanscherpen. In opdracht van vzw `de Rand' brengen Lenny en de Wespen een op maat gemaakte muziekvoorstelling voor anderstaligen waarin Nederlands leren centraal staat. Naast de voorstelling werd ook een educatief pakket ontwikkeld zodat de leerkrachten anderstalige leerlingen kunnen voorbereiden op de voorstelling. Minister Vandenbroucke, bevoegd voor de Vlaamse Rand, investeert 23.000 euro in de productie (7.000) en het lessenpakket en de CD (16.000).

Minister Vandenbroucke: "Mensen aanzetten om Nederlands te leren en deel te nemen aan het Vlaamse gemeenschapsleven is niet enkel belangrijk voor het Nederlandstalig karakter van de Rand, maar heeft ook maatschappelijke implicaties. Vooral voor de ontplooiingskansen van de anderstalige zelf. Er is immers een groeiende groep van anderstaligen die vooral kansen missen omdat ze geen Nederlands kennen. Daarom wil ik via deze voorstelling en het bijhorende lessenpakket de drempel voor anderstaligen verlagen om in contact te komen met ons cultureel aanbod en hen laten proeven van onze taal."

Vzw `de Rand' coproduceert (sinds 2003) jaarlijks minstens 1 educatieve podiumproductie voor cursisten Nederlands en bereikt hiermee gemiddeld 2.500 cursisten in de Rand. Het idee is ontstaan omdat werd aangevoeld dat de drempel naar ons cultureel aanbod te hoog lag. Met deze voorstellingen wil vzw `de Rand' cursisten laten voelen dat Nederlands leren ook buiten een klas- of leersituatie plezant kan zijn. De voorstelling gebruikt slechts een duizendtal woorden zodat de cursisten gemakkelijk kunnen volgen. Via de Centra voor Volwassenenonderwijs en de Huizen van het Nederlands in Vlaams-Brabant en Brussel wordt met flyers en een bijhorend educatief pakket bij de leerkrachten reclame gemaakt voor deze productie.

Met de voorstelling `De klerenkleptomaan' van Lenny en de Wespen wordt voor het eerst voor een muzikale voorstelling gekozen. De focus ligt op de verstaanbaarheid van de Nederlandstalige liedjes en op de actieve deelname van het publiek. Het educatieve materiaal wordt gratis aangeboden en zorgt ervoor dat leerkrachten hun cursisten op een speelse manier kunnen voorbereiden op de productie. Aan een aantal liedjes uit de voorstelling worden oefeningen gekoppeld, zoals synoniemen zoeken, een kruiswoordraadsel en een dominospel. Na afloop van de voorstelling krijgen cursisten een bijbehorende mini-cd mee naar huis. Die bevat enkele liedjes uit de theatershow, met daaraan gekoppelde oefeningen én nuttige taaltips waarmee ze thuis zelf aan de slag kunnen.

De Klerenkleptomaan van Lenny & de Wespen gaat in première op 9 maart in de Boesdaalhoeve in Sint-Genesius-Rode. Daarnaast volgen nog 13 andere voorstellingen, waarvan de meeste in Brussel (3) en de Rand (6). Meer informatie hierover vindt u op www.derand.be

In bijlage vindt u het lessenpakket voor de leerkrachten.