Gemeente Stadskanaal

Vergaderingen

Raadsvergadering

De gemeenteraad heeft een extra vergadering op maandag 9 maart 2009. De vergadering begint om 19.30 uur en vindt plaats in de raadzaal. U wordt van harte uitgenodigd om de vergadering van de raad te bezoeken.

Op de agenda staat:

* Vaststelling profielschets burgemeester om deze vervolgens in handen te stellen van de Commissaris van de Koningin, de heer M.J. van den Berg

* Vaststellen Verordening vertrouwencommissie benoeming burgemeester gemeente Stadskanaal 2009 en benoemen leden vertrouwencommissie

De vergaderstukken kunt u hier bekijken en liggen ter inzage in het publieksbureau in het gemeentehuis.

Raadscommissie

De raadscommissie vergadert op maandag 9 maart 2009. De vergadering begint om 20.30 uur en vindt plaats in de raadzaal. U wordt van harte uitgenodigd om de vergadering van de raadscommissie te bezoeken.

Op de agenda staat:

* Tussenevaluatie van het bestuursakkoord "Samen aan de slag voor een sterk Stadskanaal 2006-2010"

* Rapportage bestuurskrachtonderzoek

De vergaderstukken kunt u hier bekijken en liggen ter inzage in het publieksbureau in het gemeentehuis.

Inspreken tijdens de vergadering is mogelijk, ook over zaken die niet op de agenda staan. U kunt dit melden bij de griffie tot één uur voor aanvang van de vergadering, E griffie@stadskanaal.nl of T (0599) 631 409. Inspreken is uw mening geven over het onderwerp, als uw belangen of de belangen van uw organisatie in het geding zijn.

Wijziging halte bibliobus Mussel

Vanaf woensdag 4 maart is de halte van de bibliobus in Mussel op een andere locatie. De nieuwe halte is aan de Zandtangerweg 1. Bezoekers die gewend waren de bibliobus te bezoeken bij de halte aan de Molenstraat 5 kunnen vanaf woensdag 4 maart terecht bij de nieuwe halte. De statijd blijft ongewijzigd, van 18.15 tot 19.30 uur.

Bekendmakingen

Aanpassing Verordening onroerende-zaakbelastingen Stadskanaal 2009

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend, dat de gemeenteraad in de vergadering van 23 februari 2009 de Verordening onroerende-zaakbelastingen Stadskanaal 2009 heeft gewijzigd. De wijziging betreft een verlaging van de tarieven uitgedrukt in een percentage van de WOZ-waarde. Deze verordening treedt in werking acht dagen na bekendmaking, dus op 12 maart 2009 met terugwerkende kracht tot 1 januari 2009.

De verordening ligt gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in het publieksbureau in het gemeentehuis. U kunt de Verordening onroerende-zaakbelastingen Stadskanaal 2009 ook vinden op onze digitale regelingenbank.

Aanpassing Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Stadskanaal

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend, dat de gemeenteraad in de vergadering van 23 februari 2009 de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Stadskanaal heeft gewijzigd. De wijziging betreft een aanpassing van de tekst van artikel 46 lid 2. In dit artikel worden nu geen namen van adviesinstellingen meer genoemd. Deze verordening treedt in werking acht dagen na bekendmaking, dus op 12 maart 2009.

De verordening ligt gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in het publieksbureau in het gemeentehuis. U kunt de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Stadskanaal ook vinden op onze digitale regelingenbank.

Reglement ondernemingsraad

De ondernemingsraad van de gemeente maakt bekend dat hij het Reglement ondernemingsraad op 9 februari 2009 heeft vastgesteld.

Het reglement treedt in werking één dag na deze bekendmaking, derhalve op 5 maart 2008. Het reglement ligt met ingang van vandaag gedurende zes weken ter inzage in het publiekbureau van het gemeentehuis. U kunt het Reglement ondernemingsraad ook vinden op onze digitale regelingenbank.

Beleidsregels leegstand

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat zij op 24 februari 2009 de Beleidsregels leegstand hebben vastgesteld. De beleidsregels gaan 8 dagen na deze bekendmaking in werking, derhalve op 12 maart 2008.

De beleidsregels liggen met ingang van vandaag gedurende zes weken ter inzage in het publieksbureau van het gemeentehuis. U kunt de Beleidsregels leegstand ook vinden op onze digitale regelingenbank.

Dalende prijzen op de woningmarkt hebben nog geen effect op de WOZ-waarde

Eind februari heeft u de aanslag gemeentelijke belastingen over 2009 ontvangen. Als u eigenaar van een woning of ander pand bent, staat ook de WOZ-waarde op het aanslagbiljet vermeld. Het aanslagbiljet is ook meteen de WOZ-beschikking. De WOZ-waarde heeft u in 2010 nodig voor de aangifte inkomstenbelasting 2009. Bewaar het aanslagbiljet daarom goed.

Financiële crisis

De financiële crisis in 2008 zorgde voor een daling van de beurskoersen en had gevolgen voor de woningmarkt. Ook in onze gemeente was dat het geval. De prijzen van woningen zijn in 2008 niet of nauwelijks gestegen. In 2009 zullen de prijzen van woningen naar verwachting verder onder druk komen te staan.

De malaise op de woningmarkt heeft voor de WOZ-waarde van 2009 echter nog geen gevolgen.

Waardebepaling

Op grond van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) moet de gemeente op de WOZ-beschikking 2009 de (geschatte verkoop-) waarde van uw woning vermelden, zoals die op 1 januari 2008 gold. De gemeente mag voor de WOZ-beschikking 2009 geen rekening houden met het effect van de kredietcrisis op de woningmarkt, die in de loop van 2008 is ontstaan. De gevolgen van de kredietcrisis worden pas in de waardebepaling van onroerende zaken voor het belastingjaar 2010 meegenomen. Het kan daarom zijn, dat de waarde van uw woning op de WOZ-beschikking 2009 hoger is dan de marktwaarde van uw woning op dit moment.

Bezwaar

U kunt zoals gebruikelijk binnen zes weken na de dagtekening van het aanslagbiljet schriftelijk bezwaar maken tegen de vastgestelde waarde. Bezwaren die gericht zijn op de door u veronderstelde waardedaling van uw woning, enkel en alleen als gevolg van de kredietcrisis, worden om de hierboven genoemde redenen afgewezen.

Tijdens MADD aan de slag als vrijwilliger

Vrijdag 20 en zaterdag 21 maart is de grootste vrijwilligersactie van Nederland: Make a Difference Day (MADD). Tienduizenden mensen, waaronder het Koninklijk Huis en het kabinet, komen in actie voor maatschappelijke organisaties en maken kennis met vrijwilligerswerk. Zij doen er extra klussen zoals: een dagje onderhoud in de natuur, een verwendag voor bewoners van een verzorgingstehuis of een schoonmaakactie in de wijk.

MADD zet de schijnwerpers twee dagen op vrijwillige inzet. Daarmee levert MADD een belangrijke bijdrage aan het imago van vrijwilligerswerk en wordt er samen gewerkt aan het behoud van vele unieke organisaties in Nederland!

Hoe ziet MADD in Stadskanaal er uit?

Ook in Stadskanaal kan men tijdens MADD op veel plaatsen aan de slag als vrijwilliger. Veel verenigingen en maatschappelijke instellingen organiseren tijdens MADD een vrijwilligersactiviteit en zijn blij met wat extra handjes. Leerlingen van het voortgezet onderwijs gaan vanuit school een dag vrijwilligerswerk doen. Medewerkers van verschillende bedrijven en instanties, het college van burgemeester en wethouders, politieke fracties, allen steken op vrijdag of zaterdag de handen uit de mouwen voor een vrijwilligersklus.

Leefbaarheidsfonds

MADD staat ook in het teken van vrijwilligerswerk in wijk en buurt. MADD is een goede gelegenheid om samen aan de slag te gaan om de buurt weer een fraai aanzien te geven. Voor financiële ondersteuning kan een beroep worden gedaan op het leefbaarheidsfonds. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw L. Scholtens, T (0599) 631 520.

Hoe kunt u meedoen?

Maatschappelijke organisaties die een vrijwilligersklus willen organiseren kunnen hun klus melden op de landelijke website www.madd.nl. U kunt ook contact opnemen met het VIP! Stadskanaal. Het VIP! Stadskanaal onderneemt verder actie om de klus bij verschillende deelnemersgroepen te promoten.

Vrijwilligersavond 19 maart

Aan de vooravond van MADD is de vrijwilligersavond in de aula van het Noorderpoortcollege, Comenius aan de Engelandlaan in Stadskanaal. Tijdens deze feestelijke avond worden de vrijwilligersprijzen uitgereikt. Tevens wordt de nieuwe vrijwilligerskaart, een bijzondere kortingskaart voor vrijwilligers, door de gemeente geïntroduceerd. Het feestelijke programma omvat verder een lopend buffet en optredens van het duo Bert & Bert. De presentatie van de avond is in handen van Jans Polling.

Aanmelden kan nog tot zaterdag 7 maart

Organisaties en hun vrijwilligers kunnen zich nog aanmelden voor de vrijwilligersavond. Door middel van de aanmeldingskaart kunnen zij zich ook eventueel nomineren voor de vrijwilligersprijs.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u terecht bij het VIP! Stadskanaal. Bezoekadres is Aziëlaan 22 (A22) in Stadskanaal, op werkdagen geopend van 10.00 tot 12.00 uur, T (0599) 655 001, E
vip.stadskanaal@welstad.nl.

Uitnodiging Toekomstvisie 2030

Stelt u zich het Stadskanaal van 2030 voor

Wat voor gemeente moet Stadskanaal dan zijn? Hoe zorgen we er met elkaar voor dat de gemeente Stadskanaal meegaat in de vaart der volkeren en aantrekkelijk blijft als woon- en verblijfplek, als gemeente om te werken? Onze toekomstvisie geeft de richting aan. Daarin leggen wij in grote lijnen neer hoe de gemeente er dan uit moet zien. Dat eindplaatje helpt bij het maken van beleid en het maken van keuzes in de komende jaren.

In 2000 is er al een toekomstvisie geschreven. Die visie gaat de gemeente herijken. Dat wil zeggen: aanpassen, door de kennis en ontwikkelingen van na 2000 mee te nemen. Voor die toekomstvisie 2030 wil de gemeente ook graag van inwoners weten wat zij van bepaalde zaken denken.

U bent van harte uitgenodigd!

Wilt u hierover meepraten en een bijdrage leveren aan de toekomstvisie 2030 van uw gemeente? Kom dan naar op woensdag 18 maart naar het Theater Geert Teis. We starten om 20.00 uur. De deuren zijn geopend vanaf 19.30 uur.

U kunt zich aanmelden tot donderdag 12 maart door het formulier in te vullen.

U kunt met ons in discussie over bepaalde stellingen, zoals:

Stelling 1: `Betere bereikbaarheid van Stadskanaal is een kwestie van meer asfalt'.

Bent u het eens met deze stelling? Of vindt u misschien dat er andere oplossingen zijn om de bereikbaarheid van de gemeente Stadskanaal te verbeteren? En wat vindt u als in de toekomstvisie 2030 de volgende tekst zou staan?

`Goede verbindingen zijn niet gebaseerd op meer asfalt, maar op basis van slimme verkeersoplossingen. Bezoekers komen in 2030 met de elektrische auto, trein en zelfs vliegend naar Stadskanaal. Het vliegveld is een logische schakel in het zakelijk vervoer en is eveneens een toeristische attractie. Door het tracé van nieuwe wegverbinding en het spoortracé Groningen-Veendam-Stadskanaal-Emmen met elkaar te combineren, is op een efficiënte wijze de bereikbaarheid van Stadskanaal geoptimaliseerd. Nabij het centrum van Stadskanaal is een transferium gerealiseerd waar de verschillende vervoersvormen samenkomen (lopen, fiets, auto, bus, trein). Een servicebus zorgt voor een goede bereikbaarheid van alle voorzieningen in Stadskanaal, voor alle doelgroepen.'

Stelling 2: `Investeringen in zorg, sport en onderwijs kunnen in de gemeente Stadskanaal op een laag pitje'.

Bent u het eens met deze stelling? Of vindt u misschien dat de voorzieningen achterblijven en dat de gemeente Stadskanaal zich vooral sterk moet maken voor zorg, onderwijs, cultuur en sport? En wat vindt u als in de toekomstvisie 2030 de volgende tekst zou staan?

`Stadskanaal wil een volwaardig, omvangrijk, divers en kwalitatief hoogstaand voorzieningenpakket op het gebied van zorg, onderwijs, cultuur en sport blijven bieden. De voorzieningen zijn laagdrempelig; beschikbaar in alle wijken en dorpen, ook voor inwoners met een krappe beurs of een lichamelijke beperking. Bij het uitbouwen van voorzieningen speelt de gemeente in op demografische, economische en maatschappelijke trends. Het is de kunst dat effectief en efficiënt te doen, door behoeftes en functies te samen te brengen.'

Stelling 3: `Het midden- en kleinbedrijf redt zichzelf wel in de gemeente Stadskanaal'.

Bent u het eens met deze stelling? Of bent u misschien van mening dat de gemeente voortdurend het initiatief moet nemen bij het creëren van goede voorwaarden voor het huidige midden- en kleinbedrijf? Of vindt u misschien dat er in de gemeente geen ruimte meer is voor nieuwe bedrijven? En wat vindt u als in de toekomstvisie 2030 de volgende tekst zou staan?

`Voor starters zijn in 2030 bedrijfsverzamelgebouwen als creatieve broeinesten ontwikkeld. Leren en werken zijn veel meer vervlochten: de student heeft een deeltijdbedrijf, managers leren van jongeren hedendaagse ict-toepassingen en docenten leren van het MKB. Omdat de regio op een glasvezelnetwerk is aangesloten is het mogelijk niet-plaatsgebonden bedrijven aan te trekken. Belangrijker nog is dat de plaatselijke bedrijvigheid goede faciliteiten heeft om concurrerend te blijven.'

Stelling 4: `Van dat slechte imago komen Stadskanaal en Oost-Groningen nooit meer af'.

Bent u het eens of juist totaal oneens met deze stelling? Vindt u misschien dat de gemeente zich moet inspannen voor een beter imago? Of interesseert het u niet wat men in andere regio's van onze gemeente denkt? En wat vindt u als in de toekomstvisie 2030 de volgende tekst zou staan?

`Structurele citymarketing - het positief verkopen van de gemeente - is nodig. Ons imago doet geen recht aan wat we als gemeente werkelijk te bieden hebben. Onbekend maakt onbemind. De leegte en de ruimte van de Kanaalstreek is juist uniek en weerspiegelt de vrijheid en openheid van de bewoners. Onbekend is het goede leefklimaat en de vrijheid voor ondernemerschap. Het positieve Stadskanaalster ondernemingsklimaat en de open houding naar onconventionele oplossingen: in de pr moet de gemeente dat inzetten bij het trekken van bewoners en bedrijven. In Stadskanaal moet pionieren vanuit een hoge ambitie heel normaal zijn.'

Meer informatie

Wilt u meer weten over de toekomstvisie? Neem dan contact op met het team publiek/communicatie, T (0599) 631 743.

BOTSS week 2009

Graag willen wij BOTSS aan u voorstellen. De afkorting staat voor Bedrijven, Onderwijs, Techniek, Sociale Zaken en Stadskanaal. BOTSS is ontstaan tijdens voorbereidingen in het kader van de Week van de Techniek 2009, met als doelstelling promotie van techniekopleidingen en promotie van het bedrijfsleven in de gemeente Stadskanaal.

Week van de Techniek 2009

BOTSS vindt plaatst tijdens de Week van de Techniek. Dit is een gezamenlijk project waarbij Noorderpoort, Vereniging van Bedrijven de Kanaalstreek, Steunpunt VTB (Verbreding Techniek Basisonderwijs) van de Hanzehogeschool Groningen, Bouwen aan de Bouw, Werkplein Stadskanaal en gemeente Stadskanaal nauw samenwerken. Verschillende onderwijsinstellingen in de gemeente Stadskanaal zijn door het Noorderpoort en VTB benaderd over de mogelijkheden in het kader van de week van de techniek. De week van de techniek wordt afgesloten met de Open Bedrijvendag.

Waar en wanneer?

De BOTSS week 2009 wordt gehouden in week 20 (van 12 mei tot en met 16 mei). Het programma bestaat uit activiteiten op het gebied van techniek in het centrum van Stadskanaal en ziet er als volgt uit:
* 12, 14 en 15 mei workshops, bedrijfsbezoeken door leerlingen groepen 8 basisonderwijs

* 15 mei Discovery bus Rijksuniversiteit Groningen bij diverse scholen in gemeente

* 15 mei Bedrijven contact avond

* 16 mei Open Bedrijvendag gemeente Stadskanaal

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u bellen of mailen met mevrouw A. Niemeijer, T (0599) 631 616 of a.niemeijer@stadskanaal.nl. Ook kunt u informatie vinden op de website, I www.botss.nl.

Winkelruimte te huur

De gemeente Stadskanaal biedt circa 18 m2 winkelruimte te huur aan in het centrum van Stadskanaal. In deze ruimte bevinden zich geen voorzieningen.

Hebt u belangstelling? Neem dan uiterlijk binnen zeven dagen na deze bekendmaking contact op met de heer R. Martowirono, T (0599) 631 447.

Bouwplannen

Wie bouwplannen heeft, moet (meestal) een vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente publiceert alle ingekomen aanvragen. Zo kan iedereen op tijd op de hoogte zijn over wie van plan is te gaan bouwen of verbouwen. De beslissingstermijn voor een lichte bouwvergunning is zes weken en voor een reguliere bouwvergunning twaalf weken. Alleen tegen een verleende vergunning kan door belanghebbenden bezwaar gemaakt worden, dus niet tegen een aanvraag.

In de periode van 20 februari tot 27 februari 2009 zijn de volgende aanvragen om een vergunning ingediend.

Stadskanaal

* Cederhage 13, het bouwen van een overkapping, d.d. 23 februari

Musselkanaal

* Marktstraat 49 en 50, een aanlegvergunning voor het slopen van een woning, bedrijfspand en schuur, d.d. 23 februari
* Willem Diemerplein 7, het plaatsen van een vlaggenmast, d.d. 26 februari

Correctie

* Mandemaker ong., het bouwen van een woning, d.d. 16 januari 2009, is gewijzigd naar: Stelmaker 19.

De rayonarchitect van de welstandscommissie komt op de dinsdag van alle even weken om 10.00 uur. Deze bijeenkomsten zijn openbaar. Belanghebbenden kunnen zich melden bij de receptie.

De uitslag van het welstandsadvies is op de oneven weken op maandag van 16.00 tot 17.00 uur op te vragen bij de heer J. de Vries, T (0599) 631 436.

Meer informatie: de heer J. Post, T (0599) 631 434.

Openbare registers bouwplannen

Wilt u weten welke bouwplannen actueel zijn of hoe het staat met de aanvraag van een bepaalde bouwvergunning? In het gemeentehuis bij de balie van ruimte zijn registers ingericht die voor een ieder in te zien zijn.

Wet milieubeheer

In het publieksbureau van de gemeente Stadskanaal liggen vanaf heden ter inzage melding op basis van artikel 8.40 van de Wet milieubeheer van:

* De heer A. Smith, Streekweg 5 te Onstwedde, inzake het uitbreiden van een landbouwbedrijf, op de locatie plaatselijk bekend Streekweg 5 in Onstwedde.

Opgemerkt wordt dat de publicatie van deze melding (artikel 8.40) slechts een wettelijk verplichte bekendmaking inhoudt. Van de melding zelf kan kennis worden genomen in het gemeentehuis tot en met 8 april 2009.

Gehandicaptenparkeerplaats

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij op 26 februari 2009 hebben besloten een gehandicaptenparkeerplaats aan te wijzen:
* aan de Oude Markt te Stadskanaal.

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit bezwaar aantekenen bij het college van burgemeester en wethouders.

Kapvergunningen

Op 3 maart 2009 zijn de volgende kapvergunningen verleend.

Musselkanaal

* Korenstraat 6, 1 boom

* Schoolkade 139A, 1 boom

* Marktstraat 40, 41, 42, 10 bomen

* Marktstraat 66-68, 9 bomen

* Kamperfoeliestraat 11, 2 bomen

* Horsten 64, 2 bomen

* Schoolstraat 107, 1 boom

* Badstraat 3, 3 bomen

* Verbindingsweg 3, 1 boom

Stadskanaal

* Stationslaan 30, 1 boom

* Elzenhage 3, 1 boom

Mussel

* Ondersteveenweg 6, 4 bomen

* Braamberg 5, 1 boom

* Kopstukken 31, 2 bomen

* Kopstukken 12, 1 boom

* Kopstukken 36, 1 boom

* 2e Barlagerweg, 2 bomen

* Zandtangerweg 48, 3 bomen

Onstwedde

* Kerklaan 19, 2 bomen

Bezwaren tegen deze besluiten kunnen, uitsluitend schriftelijk, binnen een termijn van zes weken na de datum van vergunningverlening, bij burgemeester en wethouders worden ingediend.

* 4 maart 2009